Διήμερο συνέδριο με τίτλο: «Γιώργος Θεοτοκάς: ένα Ελεύθερο Πνεύμα, μεταξύ λογοτεχνίας και πολιτικής» και έκθεση – αφιέρωμα στον σημαντικό έλληνα λογοτέχνη και διανοούμενο διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), συμμετέχοντας στον εορτασμό του «Έτους Θεοτοκά» αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Συνεδρίες, μαρτυρίες και στρογγυλά τραπέζια, εργοβιογραφική έκθεση και έκδοση τιμητικού λευκώματος συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. Συμμετέχουν 25 περίπου σημαντικοί μελετητές του έργου του (μεταξύ των οποίων ο ιταλός ελληνιστής Mario Vitti και η Damla Demirőzű από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας) που παρουσιάζουν, συζητούν και επαναφέρουν στο προσκήνιο το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 μέσα από το δοκιμιακό έργο του οποίου, μπορούμε να παρακολουθήσουμε -με ακρίβεια και προπάντων με ζωντάνια- την εξέλιξη των ιδεών και των νοοτροπιών σε μιαν από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το συνέδριο πλαισιώνεται από έκθεση-αφιέρωμα στον τιμώμενο λογοτέχνη, όπου παρουσιάζονται εργο-βιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Θεοτοκά, βιβλία του, φωτογραφίες, χειρόγραφα και άλλο αρχειακό υλικό που προέρχεται από την προσωπική συλλογή της οικογένειάς του όπως επίσης και συλλογή σχεδίων του ίδιου του Θεοτοκά.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας που πραγματοποιείται το συνέδριο (Δευτέρα 3 έως Σάββατο 8 Οκτωβρίου) δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό αλλά και στους μαθητές των σχολείων να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του ενός ανήσυχου πνεύματος που σηματοδότησε τη γενιά του ’30.
Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται η εκπομπή Παρασκήνιο με θέμα: «Το διαχρονικά ελεύθερο πνεύμα του Γιώργου Θεοτοκά», σε σκηνοθεσία- έρευνα-κείμενα Ηλία Γιαννακάκη, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας παραγωγής Cinetic.

Στο πλαίσιο του εορτασμού το ΕΚΕΒΙ εκδίδει -όπως για κάθε λογοτέχνη που τιμά- το λεύκωμα: «Γιώργος Θεοτοκάς 2005, 100 χρόνια από τη γέννησή του» (σε φιλολογική επιμέλεια Δημήτρη Τζιόβα) που περιλαμβάνει χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του καθώς ανθολόγηση κειμένων, αποσπάσματα μελετών για το έργο του, καταγραφή της σημαντικότερης βιβλιογραφίας και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Η εναρκτήρια συνεδρία με θέμα: «Θεοτοκάς και Λογοτεχνία: το μυθιστόρημα ως λογοτεχνία και πράξη» θέτει το ερώτημα του τελικού αισθητικού αποτελέσματος ενός συγγραφέα που δεν είναι εμπειρικός και βιωματικός αλλά προσέρχεται στην μυθιστορηματική τέχνη γυμνασμένος ‘με θεωρία και μελέτη’.
Ακολουθεί η μαρτυρία του Mario Vitti και η πρώτη συνεδρία κλείνει με το στρογγυλό τραπέζι «Το μυθιστόρημα ως σχέδιο», μια συζήτηση που επιχειρεί να διαλευκάνει τα λεπτά όρια ανάμεσα στην έμπνευση και τον υπολογισμένο σχεδιασμό μέσα στα οποία κινήθηκε η μυθιστορηματική γραφή του συγγραφέα.

Η δεύτερη συνεδρία με θέμα: «Θεοτοκάς και Πολιτική: αυτόπτης μάρτυς ή συμμέτοχος;» πραγματεύεται την έντονη και συνεχή παρουσία ενός σημαντικού εκπροσώπου της γενιάς του ’30 στα δημόσια πράγματα του τόπου: κατόρθωσε πάντοτε να διατηρήσει την αναμενόμενη, για έναν πνευματικό άνθρωπο, απόσταση από τα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις της εποχή του;

Στο ίδιο πνεύμα ο Βασίλης Βασιλικός καταθέτει την δική του μαρτυρία για τον Γ. Θεοτοκά και τη σχέση του με την Αριστερά. Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου κλείνει με το στρογγυλό τραπέζι «Φιλελευθερισμός και Ορθοδοξία», συζήτηση που θα διερευνήσει αν όντως συντελείται μια μετάβαση στη σκέψη του Θεοτοκά από τη Δύση στην Ανατολή και από το φιλελευθερισμό στην ορθοδοξία.

H εκατονταετηρίδα του Θεοτοκά εντέλει δεν μας ωθεί μόνο να επανεκτιμήσουμε το έργο του, αλλά και να αναλογιστούμε τι εννοούμε σήμερα με ελευθερία του πνεύματος ή πού έγκεινται τα όρια λογοτεχνίας και δοκιμιογραφίας, τονίζει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό για τα 100 χρόνων από τη γέννηση του Γ. Θεοτοκά κ. Δημήτρης Τζιόβας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνδρομή επιτροπής εμπειρογνώμων που συγκροτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και αποτελείται από τους κ.κ.: Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Birmingham, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφές - Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, Σταύρο Ζουμπουλάκη, δ/ντή περιοδικού
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέα, Μαρία Αλεξανδράκη, βιβλιοθηκονόμο-Πρόεδρο Ε.Ε.Β.Ε.Π., Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών και Αγγελική Παπανικολάου, ειδική σύμβουλο ΕΚΕΒΙ.


* Για οργανωμένες επισκέψεις σχολικών τάξεων οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΚΕΒΙ κ. Εύη Γεροκώστα: τηλ. 210-9200332, e.mail: Egerokosta@ekebi.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ (Δ. ΤΖΙΟΒΑΣ)