ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ (1859-1943)
εξήντα χρόνια από το θάνατό του
Δ
ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΕΝΤΕ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
Κύκλος συζητήσεων με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ. Παλαμά

Στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού


Δευτέρα 24.11.2003, ώρα: 19:30
«Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω:
Όψεις του κριτικού Παλαμά»


Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό των 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει προγραμματίσει μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για τη ζωή και το έργο του Παλαμά, στοχεύοντας στην ανάδειξη σημαντικών πλευρών της παλαμικής δημιουργίας και παρουσίας που θα έπρεπε να μελετηθούν και να προβληθούν περισσότερο, γιατί σίγουρα ενδιαφέρουν και μπορούν να συγκινήσουν και ένα ευρύτερο σημερινό κοινό.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22). Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, δεκαοκτώ μελετητές του Παλαμά θα εξετάσουν διεξοδικά πέντε διαφορετικές όψεις του ποιητή, όπως προκύπτουν μέσα από το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία έργο του.

· Δευτέρα 24.11.2003
«Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Όψεις του κριτικού Παλαμά»
Ο Τέλλος Άγρας, οξυδερκής κριτικός ο ίδιος, έχει ομολογήσει: «Διαβάζοντας τον Παλαμά ποιητή, είναι ζήτημα αν επιθυμώ να γίνω κ’ εγώ ποιητήςּ διαβάζοντας όμως τον Παλαμά κριτικό, ζηλεύω την ευδαιμονία του και θα την ήθελα αμέσως και δική μου». Πού και πώς διαμορφώνεται η παλαμική κριτική ματιά; Ποιο θεωρητικό υπόβαθρο τροφοδοτεί τις αρχές της παλαμικής κριτικής; Ποια η συμβολή της στην ιστορία της νεοελληνικής κριτικής;
Ομιλητές:
Βαγγέλης Αθανασόπουλος, καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Βενετία Αποστολίδου, επίκ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει ο Χρήστος Γ. Λάζος, Δ/ντής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου