ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ«Διαβάζοντας Παλαμά με φόντο τη λιμνοθάλασσα»
Εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι
για τα 60 χρόνια από το θάνατο του ποιητή.Με ένα διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι, την ιδιαίτερη πατρίδα του Κωστή Παλαμά, ξεκίνησε ο εορτασμός των 60 χρόνων από το θάνατό του. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003.

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Χρήστος Γ. Λάζος και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος εγκαινίασαν στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης την κινητή έκθεση με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, που περιλαμβάνει 21 ταμπλό με φωτογραφίες, χειρόγραφα και έργα του ποιητή.
Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση του λευκώματος «Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του», που εξέδωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την οργανωτική Επιτροπή Παλαμά. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ο Παλαμάς σήμερα» με εισηγητές την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ξενοφώντα Κοκόλη.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο σπίτι όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο ποιητής και το οποίο έχει διαμορφωθεί ως μουσείο ανοιχτό στους επισκέπτες του Μεσολογγίου, καθώς και στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έγινε στη μικρή χερσόνησο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, την Τουρλίδα, η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού διήμερου, αφιερωμένη στην ποίηση του Παλαμά.
Μέσα σ’ ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που δημιουργούσαν οι ξύλινες αποβάθρες («πελλάδες» τις λένε οι ντόπιοι) που έφταναν μέχρι μέσα στη φωτισμένη λιμνοθάλασσα, οι 500 περίπου καλεσμένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βραδιά γεμάτη ποίηση, μουσική και εικόνες καθώς και να γευτούν τοπικά εδέσματα και ποτά.
Η βραδιά άνοιξε με την υποβλητική φωνή του Κωστή Παλαμά να απαγγέλει ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ο τάφος», ενώ φωτογραφίες του ποιητή εναλλάσσονταν στις δύο γιγαντιαίες οθόνες που πλαισίωναν το χώρο. Στη συνέχεια, ο Ξενοφώντας Κοκόλης έκανε μια σύντομη αναφορά στον «Παλαμά της λιμνοθάλασσας» και μετά το λόγο πήρε ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής που μίλησε για την αξία του έργου του Παλαμά που οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε προσπερνώντας τα στερεότυπα, και απήγγειλε ένα απόσπασμα από το «Δωδεκάλογο του γύφτου».
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων ( την επιλογή έκανε ο κ. Ξ. Κοκόλης) που έδεσαν αρμονικά με μουσικές γέφυρες από το συγκρότημα κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ.
Η συγγραφέας Κώστια Κοντολέων απήγγειλε το ποίημα «Μισολόγγι», ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός ένα απόσπασμα από το «Εις το νησί της Κλείσοβας», η επίτημη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακακία Κορδόση το «Πατρίδες», ο μεσολογγίτης ψαράς Μάκος Λιακατάς το Εκατό φωνές», ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος το «Μια πίκρα», η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χριστίνα Ντουνιά το «Πλημμύρα», ο ηθοποιός Χρήστος Καλαβρούζος απόσπασμα από το «Ειδύλλιο», ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος το «Ο Γυρισμός», η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Αλεξάνδρα Μούσα «Το αλάτι», ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Ξενοφώντας Κοκόλης το «Ανατολή» και η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού απόσπασμα από το «Δωδεκάλογο του γύφτου».


Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακή μουσική από τη «ζυγιά» του Ηλία Αριστόπουλου.


Το διήμερο εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας: JOHNNIE WALKER καθώς και τη συνεισφορά των εταιρειών: ΑΧΑΪΑ CLAUSS και ΝΗΡΕΥΣ.


Ο επόμενος κύκλος εκδηλώσεων για τα εξήντα χρόνια από το θάνατο του Κωστά Παλαμά θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, και περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών.