ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
έκλεισε τις πύλες της
«Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι αίτημα των καιρών. Για να κερδίσουμε περισσότερους νεαρούς αναγνώστες που θα γίνουν οι αυριανοί ενσυνείδητοι πολίτες είναι αναγκαία η διατήρηση της ποιότητας του λογοτεχνικού βιβλίου σε μια αληθινή πανστρατιά συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών, εκπαιδευτικών και γονέων».
Σε αυτό το μικρό απόσπασμα από την μεστή και συγκινητική ομιλία της κυρίας Νίκης Γουλανδρή που εγκαινίασε φέτος την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, περικλείεται όλη η φιλοσοφία και ο βασικός στόχος ενός νεαρού θεσμού που έκλεισε εχθές τις πύλες με εξαιρετική επιτυχία.Η κυρία Γουλανδρή έκοψε την κορδέλα, με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως 2010 για το παιδικό βιβλίο αποδεχόμενη την πρόσκληση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Στην τελετή εγκαινίων με οικοδέσποινα την Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη μίλησαν ακόμη ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κύριος Christophe Farnaud (Η Γαλλία ήταν η τιμώμενη χώρα), ο Πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κύριος Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου κύριος Γιώργος Ψύχαλος. Το λόγο πήραν και οι παριστάμενοι κύριοι Γιώργος Ανωμερίτης, πρώην Υπουργός και Γιάννης Βούρος, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Την Έκθεση επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Παύλος Γερουλάνος, όπου ξεναγήθηκε από την κυρία Βελισσάρη στα περίπτερα των εκθετών και στους χώρους εκδηλώσεων. Ενημερώθηκε για την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή και συζήτησε με εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους αλλά και βιβλιόφιλους που συνάντησε στην περιήγησή του.
Κάθε χρόνο και καλύτερα. Περισσότεροι επισκέπτες, περισσότεροι εκδότες, περισσότερα βιβλία, περισσότερες εκδηλώσεις και περισσότερα χαμόγελα θα μπορούσε να είναι ο συνοπτικός απολογισμός της 3ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Η ραγδαία ανάπτυξη της Έκθεσης χρόνο με το χρόνο επιβεβαιώνει τη δυναμική αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από αυτή την πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου / Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να δημιουργήσει μια Έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο.Τα παιδιά στέλνουν την αγάπη τους στην Αϊτή

Το χαρτζιλίκι τους πρόσφεραν τα παιδιά που επισκέφθηκαν κατά χιλιάδες την 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου δίνοντας το μήνυμα της αγάπης για τα θύματα του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν (2.063,67 ευρώ) στο ειδικό κουτί που τοποθέτησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στην είσοδο της Έκθεσης κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της UNICEF η οποία διοργάνωσε μαζί με τον ΣΚΑΪ τον Μαραθώνιο Αλληλεγγύης.