Εκδηλώσεις > Αφιέρωμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ 2009 αφιέρωμα στο Καρλόβασι
Καθώς το 2009 ονομάστηκε έτος Ρίτσου, το Γενικό Λύκειο Καρλοβασίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καρλοβασίων, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και με την ευγενική χορηγία του Νίκου Ελένη αποφάσισε να προσφέρει το δικό του φόρο τιμής, διοργανώνοντας μια εκδήλωση προς τιμή του μεγάλου ποιητή. Η εκδήλωση στηρίζεται στη βιογραφία του Γιάννη Ρίτσου και στη βιογραφία της Ελλάδας. Κάνουμε λοιπόν ένα οδοιπορικό στη ζωή του, στα γεγονότα που τον σημάδεψαν και διαμόρφωσαν την κοσμοθεωρία του καθώς και στους τόπους που δέχτηκε και ταυτόχρονα άφησε το στίγμα του: Μονεμβασιά, Γύθειο, Αθήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λήμνο, Μακρόνησο, Αη-Στράτη, Γυάρο, Λέρο, Καρλόβασι της Σάμου. Στο Καρλόβασι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, καθώς υπήρξε για τον ποιητή μια δεύτερη πατρίδα, αν και ξεκίνησε ως τόπος εξορίας. Η εκδήλωση αποτελείται από αφηγήσεις, απαγγελίες ποιημάτων του αλλά και προβληματισμούς που αφορούν στην πορεία του καθώς και στη δυσκολία αποδοχής του κυρίως από τη μητέρα Ελλάδα. Θα προβληθούν βίντεο αναφορικά με το ταξίδι της ζωής του, ενώ παράλληλα, θα ερμηνευτούν μελοποιημένα έργα του ποιητή από μαθητές του Λυκείου μας. Τέλος, θα παρουσιαστεί απόσπασμα από το θεατρικό μονόλογο «Σονάτα του Σεληνόφωτος» από μαθήτρια του Λυκείου.
Όλη η εκδήλωση παρουσιάζεται από μαθητές του Λυκείου μας με συντελεστές τους καθηγητές: Σύνταξη κειμένων: φιλόλογος Σίσσυ Χρυσούλη / Εικόνες, διαφάνειες, οπτικοακουστικό υλικό: Θανάσης Μπαζάκας, Σίσσυ Χρυσούλη / Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Βουρλιώτης / Eικαστική επιμέλεια: Σίσσυ Χρυσούλη / Βοηθοί: Καττή Μεταξία, Τσιριγώτης Δημήτρης / Συμμετέχει στο αρμόνιο η Μαρία Αλεξίου.
Ημ/νία & Ώρα Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009, 19.30
Χώρος Δημαρχείο Καρλοβασίων
Περιοχή Σάμος
Διεύθυνση Καρλόβασι
Τηλέφωνο 22730 30874
Οργάνωση ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ
Συμπληρωματικές
πληροφορίες
Το 2009 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Γιάννη Ρίτσου», με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.