ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέθανε ο Γιώργης Παυλόπουλος, ποιητής της α’ μεταπολεμικής γενιάς

Υπήρξε εκπρόσωπος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς στην ποίηση, κινούμενος χαμηλότονα στην ελληνική λογοτεχνική κοινότητα, από το 1943 όπου πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα, ενώ ταυτόχρονα επέδειξε σταθερότητα στα λιτά μοτίβα και τις προσλαμβάνουσες της ποιητικής του. Ο Γιώργη Παυλόπουλος «έσβησε» προχθές σε ηλικία 84 ετών, στο σπίτι του στον Πύργο Ηλείας.

Η ποιητική δημιουργία του συμβαδίζει, αποτυπώνει, αναδεικνύει τις χωροχρονικές συντεταγμένες της γενιάς του. Εζησε εκ του σύνεγγυς τις σημαντικότερες πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις του 20ού αιώνα, γι’ αυτό -εύλογα- η «φωνή» του καταγράφει σε στίχους και άλλα γραπτά όλο το συγκινησιακό φορτίο, τη στοχαστική μελαγχολία και τις δραματικές αναρωτήσεις, που επέφερε αυτή η εμπειρία.

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Δεν ολοκλήρωσε σπουδές, παρότι φοίτησε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, αλλά επιδόθηκε σε διάφορες βιοποριστικές εργασίες με απώτερο στόχο την προσήλωσή του στην τέχνη της ποίησης. Θεωρείται ολιγογράφος αφού εξέδωσε μόλις 7 ποιητικές συλλογές σε διάστημα 60 χρόνων. Ευτύχησε να λάβει τιμές κι εκτίμηση από τους συγχρόνους του, και να διαβάσει ποιήματά του σε πολλές γλώσσες όπου μεταφράστηκαν κατά καιρούς. Ο Γιώργης Παυλόπουλος συνδέθηκε πνευματικά-δημιουργικά με τον Γιώργο Σεφέρη ενώ διατήρησε εκλεκτικές συγγένειες με τον Τάκη Σινόπουλο, τον Νίκο Καχτίτση, τον Μανόλη Αναγνωστάκη.

Συμπτωματικά, τις επομένες ημέρες έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία μιας συνολικής έκδοσης με τίτλο «Να μην τους ξεχάσω» (εκδόσεις «Κέδρος»), η οποία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ιδανική έξοδος για έναν πραγματικό μύστη της ποίησης.