Το 2009 η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου


Μετά την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη να είναι η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι (τον Οκτώβριο του 2009), ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ. Χρίστος Παναγόπουλος, παρέλαβε επίσημα τη σκυτάλη από τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, τη φετινή τιμώμενη χώρα. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε χθες, τελευταία ημέρα της Έκθεσης. Ο Πρέσβης της Ελλάδας τόνισε τις ιδιαίτερες σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε τη σημασία να είναι η Ελλάδα τιμώμενη χώρα σε μια τόσο σημαντική Έκθεση που υποδέχεται 150.000 επισκέπτες κάθε χρόνο κι αποτελεί το μεγάλο ετήσιο γεγονός για το βιβλίο στη γειτονική χώρα, ειδικά τη χρονιά όπου θα εγκαινιαστεί η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι.

Η κα Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ήταν παρούσα στην Έκθεση και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρέσβη, τον Υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας, τους οργανωτές της Έκθεσης καθώς και με τις αρχές της πόλης αφού το ΕΚΕΒΙ θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ελλάδας τιμώμενης χώρας 2009. Το ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έργου αυτού, θα προσφέρει σύντομα στους ενδιαφερόμενους Ελληνες εκδότες έναν ενημερωτικό φάκελο για ό,τι αφορά την αγορά του βιβλίου τη Σερβία, ενώ ειδικά για τους Σέρβους εκδότες θα δημιουργήσει ένα ειδικό link στα σερβικά με κάθε χρήσιμη πληροφορία (για την αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα, για τις ιδιαιτερότητες κάθε εκδότη, καθώς και μια ειδική έκδοση του Ithaca).

Κατά τις ιδίαν συναντήσεις της με τους Σέρβους εκδότες η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ διαπίστωσε το έντονο ενδιαφέρον τους (για παράδειγμα, Clio, Rad, Mono I manjana, Paradigma και Paidia) οι οποίοι τα τελευταία χρόνια -με σταθερότητα- μεταφράζουν ελληνικά έργα (Ζατέλη, Βαγενάς, Γιανναράς, Φωστιέρης, Βαρβέρης, Βασιλικός, Βιστωνίτης, Αρκάς κ.ά.).

 

 Από την τελετή παράδοσης-παραλαβής της «σκυτάλης» για την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΒ Βελιγραδίου:
ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Χρίστος Παναγόπουλος,  δεξιά ο πρέσβης της Ιαπωνίας
και στο βάθος ο σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού της Σερβίας κ. Joran Hamovic