Το ΕΚΕΒΙ απένειμε στο Φεστιβάλ Δράμας το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μικρού μήκους 2008


Ο Νικόλας Μίχας με τον Πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ, Πέτρο Μάρκαρη, στην απονομή του βραβείου


Το σενάριο με τίτλο «Μοναχική βροχή» του Νικόλα Μίχα, βασισμένο στα διηγήματα του Μ. Καραγάτση «Το νερό της βροχής» και «Η μοναξιά», κέρδισε το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μικρού μήκους, το οποίο απένειμε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κ. Πέτρο Μάρκαρη, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008, στη διάρκεια της τελετής έναρξης του 31ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο θεσμός του βραβείου δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με την πρόθεση να προσελκύσει νέους κινηματογραφιστές που θα απευθυνθούν στο corpus της νεότερης ελληνικής γραμματείας για ν’ αναζητήσουν -και να διαπιστώσουν- αστείρευτες θεματικές επιλογές. Ο φετινός διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στο έργο του Μ. Καραγάτση, με αφορμή τον εορτασμό του «Ετους Καραγάτση» για το 2008.

Υποβλήθηκαν 20 σενάρια για ταινίες μικρού μήκους βασισμένα σε νουβέλες και διηγήματα του Ελληνα συγγραφέα. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πέτρο Μάρκαρη, τους συγγραφείς-σεναριογράφους Δημήτρη Νόλλα και Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη σκηνοθέτιδα-σεναριογράφο Φωτεινή Σισκοπούλου και τη δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη, επέλεξε ομόφωνα το σενάριο του Ν. Μίχα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο νεαρός σεναριογράφος τιμήθηκε «για τον συνδυασμό της πλοκής των δύο διηγημάτων σε ένα ενιαίο σενάριο και για την ικανότητα του σεναριογράφου να μεταφέρει την εποχή των διηγημάτων του Μ. Καραγάτση στη σημερινή εποχή, με σημερινούς ανθρώπους, χωρίς η τολμηρότητα των διασκευαστικών λύσεων που δοκίμασε να αλλοιώνει το πνεύμα του».

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε, επίσης, πριν από την τελική επιλογή, τα σενάρια «Νυχτερινή ιστορία» της Νάνσυς Σπετσιώτη (βασισμένο στην ομότιτλη ιστορία) και το «Εγγλέζικο μαχαίρι» του Αλέξανδρου Τσαντήλα (διασκευή επίσης του διηγήματος «Το νερό της βροχής»), για την επιτυχημένη μεταφορά της ατμόσφαιρας των διηγημάτων.

Ο βραβευθείς σεναριογράφος Νικόλας Μίχας είναι απόφοιτος της Σχολής Σταυράκου (2008). Στο ενεργητικό του έχει τις σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους «Σκέψεις» (2006) και «Λυκαυγές» (2007). Ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, θεατρικών έργων και σεναρίων. Το βραβείο που έλαβε συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου βρίσκεται ήδη σε επαφή με συλλογικούς φορείς και κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής-διανομής ώστε να βολιδοσκοπήσει τη δυνατότητα συνδρομής προς τα βραβευμένα σενάρια της κάθε χρονιάς ώστε να μεταφερθούν στην οθόνη.