ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2005
ΣΚΑΪ 100.3 – Εθνικό Κέντρο Βιβλίο (ΕΚΕΒΙ)

«Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου
ψηφίστηκε από τους αναγνώστες
ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς.

Σε μια ζεστή εκδήλωση στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου ανακοινώθηκε και απονεμήθηκε, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, το 1ο Βραβείο Αναγνωστών που διοργάνωσαν με επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100.3.

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη ευχαριστώντας όλους όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχημένη διεξαγωγή του νέου αυτού θεσμού: τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100.3 που αγκάλιασε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία, τα 16 βιβλιοπωλεία (αναφέροντάς τα ονομαστικά) που δημιούργησαν τις «Επιτροπές Αναγνωστών» και φυσικά τους αναγνώστες που έλαβαν μέρος και ψήφισαν τα αγαπημένα τους βιβλία.
«Κάποιοι είπαν κάποτε: γιατί να δώσουμε το λόγο στο κοινό; Το κοινό δεν είναι αρκετά ώριμο για να κρίνει και να επιλέξει το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς; Το ξέρουμε, η δημοκρατία είναι κάτι δύσκολο. Όμως τελικά τα αποτελέσματα δεν τους δικαίωσαν. Το κοινό επέλεξε έξι καλούς, πολύ καλούς συγγραφείς, έξι πολύ καλά βιβλία που ήταν υποψήφια για το βραβείο:
«Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου, «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» του Νίκου Θέμελη, «Ο θείος Τάκης» του Γιάννη Ξανθούλη, «Συγχώρεση» της Σώτης Τριανταφύλλου, «Μακρινοί ορίζοντες» του Γιώργου Πολυράκη και το «Ψέματα. Η αλήθεια είναι...» της Λένας Διβάνη».

Τη σκυτάλη πήρε ο δημοσιογράφος και νέος διευθυντής του ΣΚΑΪ 100.3 κ. Άρης Πορτοσάλτε που ανακοίνωσε το βραβευμένο βιβλίο και επεσήμανε την ανταπόκριση που βρίσκει στους ακροατές η παρουσίαση βιβλίων και συγγραφέων. Για το λόγο αυτό ο ΣΚΑΪ θέλει να δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στην παρουσίαση αλλά και την προσφορά βιβλίων μέσα από το πρόγραμμά του.

Η συγγραφέας κ. Ευγενία Φακίνου ευχαρίστησε συγκινημένη το κοινό που τόσα χρόνια της πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του και της χάρισε τώρα και το πρώτο της βραβείο.

Ενώ ο εκδότης της, κ. Θανάσης Καστανιώτης, τόνισε τη σημασία ενός τέτοιου θεσμού που πρέπει όλοι οι εκδότες να τον στηρίξουν γιατί βοηθά και προάγει την λογοτεχνία.

Την εκδήλωση έκλεισε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ με μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: «Η μέθοδος της Ορλεάνης, εκτός από το Βραβείο Αναγνωστών κέρδισε και μια άλλη διάκριση: είναι ένα από τα δέκα ελληνικά βιβλία που επέλεξαν την περασμένη εβδομάδα οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Ταϊπέι για να τα προτείνουν για μετάφραση στους εκδότες τους. Ευχόμαστε γρήγορα να δούμε την Ευγενία Φακίνου να κυκλοφορεί στα κινεζικά – όπως άλλωστε το ευχόμαστε όλα τα βιβλία που προτάθηκαν και βέβαια και σε πολλά άλλα βιβλία».

Στο κοκτέιλ που ακολούθησε οι καλεσμένοι αντάλλαξαν ιδέες για το επόμενο «Βραβείο Αναγνωστών 2007» που φιλοδοξεί να διευρυνθεί και σε άλλα βιβλιοπωλεία, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε άλλα είδη λογοτεχνίας. Την πιο ρομαντική και πρωτότυπη πρόταση έκαναν ο εκδότης κ. Θανάσης Ψυχογιός μαζί με την κα Βελισσάρη: να γίνεται η απονομή του Βραβείου Αναγνωστών πάντα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και να καθιερωθεί για κάθε λουλούδι που προσφέρουν οι άντρες στις αγαπημένες τους, εκείνες να τους προσφέρουν ένα βιβλίο.