Το ΕΚΕΒΙ και ο ΣΚΑΪ 100.3 απένειμαν το
Βραβείο Αναγνωστών Ελληνικό Mυθιστόρημα 2006

Η Ρέα Γαλανάκη κέρδισε τις καρδιές των αναγνωστών

Η φετινή νικήτρια του "Βραβείου Αναγνωστών" Ρέα Γαλανάκη ανάμεσα στη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη και τον διευθυντή του ΣΚΑΪ 100.3 κο Άρη Πορτοσάλτε.

«Είναι μια διαφορετική αίσθηση αυτό το βραβείο, ακριβώς γιατί προέρχεται από έγκυρο φορέα και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Είναι ένα βραβείο εμπιστοσύνης των αναγνωστών προς τον συγγραφέα του» είπε η φετινή νικήτρια του «Βραβείου Αναγνωστών» Ρέα Γαλανάκη ευχαριστώντας συγκινημένη το κοινό που ψήφισε το βιβλίο της «Αμίλητα βαθιά νερά» των εκδόσεων Καστανιώτη.

Η γιορτή της απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2006, στο Μουσείο Μπενάκη. Η αίθουσα του δευτέρου ορόφου μεταμορφώθηκε θεατρικά σε ένα τεράστιο βιβλίο που ξετυλίγεται οδηγώντας τους θεατές στο σκηνικό: μια πολυθρόνα και το φως μιας λάμπας που αποπνέουν την οικεία αίσθηση της «αγαπημένης μας γωνιάς για διάβασμα».Οι καλεσμένοι απόλαυσαν μια ατμοσφαιρική βραδιά με παρουσιαστή τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που απήγγειλε μικρά αποσπάσματα από τα έξι υποψήφια βιβλία εναλλάσσοντας τα με διασκεδαστικά κείμενα σχετικά με την ανάγνωση και το βιβλίο στην καθημερινότητά μας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη που μίλησε για το νέο αυτό θεσμό που φέτος, στο δεύτερο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, διευρύνθηκε και απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. «Αυτό το Βραβείο - το Βραβείο Αναγνωστών EKEBI-ΣΚΑΪ 100,3- είναι ένα βραβείο διπλό: είναι μια αναγνώριση ταυτόχρονα από τους επαγγελματίες -τους βιβλιοπώλες- και από το ευρύ κοινό», επεσήμανε η κ. Βελισσάρη τονίζοντας ότι εκπληρώνεται έτσι ένας από τους βασικούς ρόλους του ΕΚΕΒΙ, δηλαδή να ενθαρρύνει το ταλέντο και να διευρύνει τον κύκλο των αναγνωστών. (Επισυνάπτεται το κείμενο της ομιλίας).

Ο διευθυντής του ΣΚΑΪ 100.3 κος Άρης Πορτοσάλτε τόνισε τη σημασία ενός τέτοιου θεσμού που επικοινωνεί το βιβλίο στο ευρύ κοινό και το εντάσσει στο κοινωνικό γίγνεσθαι όπως διαμορφώνεται μέσα από τα ΜΜΕ.

Η βραδιά έκλεισε με την περσινή νικήτρια Ευγενία Φακίνου να παραδίδει τη σκυτάλη στην φετινή αγαπημένη συγγραφέα των αναγνωστών, την Ρέα Γαλανάκη.

Στη δεξίωση που ακολούθησε οι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και αναγνώστες συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά στην απονομή του Βραβείου Αναγνωστών 2007.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑΣ: ATHENS VOICE


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Περισσότεροι από 4.000 αναγνώστες ψήφισαν με sms, με e-mail, ή με fax σε διάστημα μιας εβδομάδας (από 20 έως 27 Νοεμβρίου 2006)
Καταμετρήθηκαν 3.949 έγκυρες ψήφοι.
Οι περισσότεροι ψήφισαν με e-mail (μέσα από την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ): 2990. Ακολουθούν τα sms (904) και τα φαξ: (55).
Αναλυτικά η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:
1. «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη (εκδ. Καστανιώτης): 1574 ψήφοι
2. «Η αγάπη δεν έχει τέλος» του Κώστα Καρακάση (εκδ. Ψυχογιός): 1319 ψήφοι
3. «Η Γυναίκα που πέθανε δύο φορές» του Μάνου Ελευθερίου (εκδ. Μεταίχμιο):663 ψήφοι
4. «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (εκδ. Κέδρος): 188 ψήφοι
5. «Βασικός Μέτοχος» του Πέτρου Μάρκαρη (εκδ. Γαβριηλίδης): 131 ψήφοι
6. «Μην πυροβολείτε τη νύφη» της Χρύσας Δημουλίδου (εκδ. Λιβάνη): 74 ψήφοι


ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ κ. ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ