ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ 2001
50 χρόνια από το θάνατό του

 Το 2001 συμπληρώθηκαν εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και πενήντα χρόνια από το θάνατο των Γρηγορίου Ξενόπουλου και Άγγελου Σικελιανού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμώντας τους συγγραφείς, ανέλαβαν να καταρτίσουν πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων που συγκροτήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο κος Νάσος Βαγενάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μέλη οι κ.κ.: Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιστορίας του θεάτρου και του κινηματογράφου στον τομέα θεατρολογίας-μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βίκυ Πάτσιου, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας και λογοτεχνίας για παιδιά του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κορούλης, Δ/ντής Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ. και Χρήστος Γ. Λάζος, Δ/ντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ως συντονιστική γραμματεία συμμετείχαν οι κ. Δέσποινα Μωραΐτη, υπάλληλος Δ/νσης Γραμμάτων ΥΠ.ΠΟ. και Αγγελική Παπανικολάου, ειδικός σύμβουλος E.KE.BI.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Τριήμερο Συνέδριο στην Λευκάδα
Διοργανώθηκε τριήμερο συνέδριο στη Λευκάδα στις 9, 10 και 11 Αυγούστου 2001, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών. Το συνέδριο εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάδας για το Έτος Σικελιανού και χαιρέτισε ο Νάσος Βαγενάς, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Κύπρο
Συνδιοργανώθηκε με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κύπρου από 16 έως 19 Νοεμβρίου 2001, και πήραν μέρος 31 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Ημερίδα με θέμα «Ο Σικελιανός και το θέατρο»
Διοργανώθηκε με τη στήριξη του Ε.ΚΕ.ΒΙ., από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Δεκέμβριο του 2001 υπό την εποπτεία του κ. Νάσου Βαγενά.. Πήραν μέρος περίπου 10 εισηγητές και εξεδόθησαν τα πρακτικά. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με προβολές αρχειακού κινηματογραφικού υλικού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Σικελιανού, με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και του ΥΠΠΟ εξεδόθησαν τα εξής βιβλία:
Αντίδωρο
Εκλογή ποιημάτων που είχε γίνει από τον ίδιο τον ποιητή, σε φιλολογική επιμέλεια Κώστα Μπουρναζάκη από τις εκδόσεις «Ίκαρος».
Κήρυγμα Ηρωϊσμού 1909
Η ανέκδοτη μέχρι σήμερα πρώτη διάλεξη του ποιητή σε φιλολογική επιμέλεια, σημειώσεις και σχολιασμό Κώστα Μπουρναζάκη από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Άγγελος Σικελιανός 2001, Γιατί βαθιά μου δόξασα
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εξέδωσε λεύκωμα 56 σελίδων για τον Άγγελο Σικελιανό. Την φιλολογική επιμέλεια ανέλαβε ο Νάσος Βαγενάς και την καλλιτεχνική η Βάσω Αβραμοπούλου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας, ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες.

Επίσης επιδοτήθηκαν τα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Εστία» και «Διαβάζω» για να εκδώσουν αφιερωματικά τεύχη στον Άγγελο Σικελιανό.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προχώρησε στη δημιουργία κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του Άγγελου Σικελιανού. Η έκθεση αποτελείται από 13 ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία και εξώφυλλα βιβλίων του συγγραφέα και διακινείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πλαισιώνοντας εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τον τιμήσουν.


Αρχείο συγγραφέων
[Άγγελος Σικελιανός]

Λεύκωμα

[Άγγελος Σικελιανός 2001. Γιατί βαθιά μου δόξασα]