ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ 2001
150 χρόνια από τη γέννησή του

Το 2001 συμπληρώθηκαν εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και πενήντα χρόνια από το θάνατο των Γρηγορίου Ξενόπουλου και Άγγελου Σικελιανού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμώντας τους συγγραφείς, ανέλαβαν να καταρτίσουν πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων που συγκροτήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο κος Νάσος Βαγενάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μέλη οι κ.κ.: Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιστορίας του θεάτρου και του κινηματογράφου στον τομέα θεατρολογίας-μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βίκυ Πάτσιου, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας και λογοτεχνίας για παιδιά του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κορούλης, Δ/ντής Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ. και Χρήστος Γ. Λάζος, Δ/ντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ως συντονιστική γραμματεία συμμετείχαν οι κ. Δέσποινα Μωραΐτη, υπάλληλος Δ/νσης Γραμμάτων ΥΠ.ΠΟ. και Αγγελική Παπανικολάου, ειδικός σύμβουλος E.KE.BI.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Α. Διεθνής Συνάντηση «Ο Παπαδιαμάντης υπό άλλους ουρανούς»
Διοργανώθηκε από το γαλλικό λογοτεχνικό περιοδικό «L’ atelier du roman» και την εταιρεία «Εξάντας» σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Δήμο Θεσσαλονίκης στη Θεσ/νίκη, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2001. Συμμετείχαν συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και κριτικοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Β. Β’ Διεθνές Συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη
Κορυφαία εκδήλωση αποτέλεσε το Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1-5 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στο Συνέδριο πήραν μέρος πενήντα τέσσερις ομιλητές, σημαντικοί νεοελληνιστές και μελετητές του έργου του Παπαδιαμάντη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πρακτικά του Συνεδρίου ανέλαβε να εκδώσει η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Έκθεση Παπαδιαμάντη στην Αίθουσα Κόντου του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και  περιελάμβανε πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, όπως χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις έργων του Παπαδιαμάντη, προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον συγγραφέα κ.ά. Στις 5 Νοεμβρίου στην AULA της Φιλοσοφικής Σχολής δόθηκε θεατρική παράσταση της «Φόνισσας» από φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής σε διδασκαλία Φώτη Δημητρακόπουλου. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή σκηνοθετών και ηθοποιών και θέμα «Σκηνοθετώντας Παπαδιαμάντη».
Γ. Κύκλος Διαλέξεων αφιερωμένων στο έργο του Παπαδιαμάντη. Πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στην αίθουσα ΑΡΕΝΑ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2001 με θέμα «Σύγχρονοι έλληνες συγγραφείς και Παπαδιαμάντης» και ομιλητές τους Αγγέλα Καστρινάκη,  Στρατή Πασχάλη,  Θωμά Σκάσση, Χρήστο Χωμενίδη και συντονιστή τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη. Στις 3 Οκτωβρίου 2001 με θέμα «Νέοι ερευνητές και Παπαδιαμάντης» και ομιλητές τους: Μαρίνα Αρετάκη, Νικόλαο Α.Ε. Καλοσπύρο και Αγγελική Παπαγεωργοπούλου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Παπαδιαμάντη με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και του ΥΠΠΟ εξεδόθησαν τα εξής βιβλία:
Εωσφόρος και Άβυσσος – Ο προσωπικός μύθος του Παπαδιαμάντη δοκίμια του Guy (Michel) Saunier από τις Εκδόσεις «Άγρα».
Φώτα Ολόφωτα. Ένα αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη και τον κόσμο του. Ανατύπωση του συλλογικού έργου από το «Ε.Λ.Ι.Α.».
Ο μυθιστοριογράφος Παπαδιαμάντης, ανθολόγιο κριτικών κειμένων σε επιμέλεια Σταύρου Ζουμπουλάκη και Νικόλαου Τριανταφυλλόπουλου από τις εκδόσεις «Εστία».
...μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ΛΕΥΚΩΜΑ.
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τον Παπαδιαμάντη το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εξέδωσε ένα αφιέρωμα 48 σελίδων  στον συγγραφέα, σε φιλολογική επιμέλεια Φώτη Δημητρακόπουλου και καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτη Αναστασόπουλου. Το λεύκωμα περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας και ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο.
Επίσης επιδοτήθηκαν τα λογοτεχνικά περιοδικά «Λέξη» και «Διαβάζω» για να εκδώσουν αφιερωματικά τεύχη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προχώρησε στη δημιουργία κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του μεγάλου μας λογοτέχνη. Η έκθεση αποτελείται από 25 ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων και χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη και διακινείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πλαισιώνοντας εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τον τιμήσουν.


Αρχείο συγγραφέων
[
Εμμανουήλ Αλέξανδρος]

Λεύκωμα
[
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 2001 : 150 χρόνια από τη γέννησή του]

Γραφείο Τύπου
[
Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Β' Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη"]
[Με Αλ. Παπαδιαμάντη κλείνει ο κύκλος προβολών "Σινεμά & Λογοτεχνία" στο ΑΠΟΛΛΩΝ (24/04/05)]