ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ 2001
100 χρόνια από τη γέννησή του

Το Έτος Ανδρέα Εμπειρίκου διαδέχεται το Έτος Σεφέρη. Το ΥΠ.ΠΟ. καθιερώνει τα επετειακά αφιερώματα και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εορτάζει το 2001 τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανέλάβε να καταρτίσει και να εκτελέσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με τη βοήθεια ειδικής επιτροπής από εμπειρογνώμονες η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Νάνο Βαλαωρίτη, συγγραφέα – κριτικό, ως Πρόεδρο, και Γιώργη Γιατρομανωλάκη, καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρο. Μέλη τους κ.κ. Jacques Bouchard, νεοελληνιστή - καθηγητή Παν/μίου Montréal, Ιάκωβο Βούρτση, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας - βιβλιογράφο, Μάρκο Δραγούμη, μουσικολόγο – συγγραφέα, Δημήτρη Καλοκύρη, συγγραφέα, Κων/νο Κορούλη, προϊστάμενο της Δ/νσης Γραμμάτων ΥΠΠΟ, Χρήστο Γ. Λάζο, δ/ντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Σταύρο Πετσόπουλο, εκδότη και ως συντονιστική γραμματεία τις κ. Αγγελική Παπανικολάου, ειδική σύμβουλο του E.KE.BI. και Μαρία Προβιδάκη, υπάλληλο Δ/νσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.
Ο σκοπός των σχετικών εκδηλώσεων είναι πολλαπλός καθώς, μεταξύ των άλλων, επιδιώκεται να επανεξετασθεί το έργο του ποιητή σε νέες βάσεις και να ορισθεί η συμβολή του στη διαμόρφωση της νεοελληνικής λογοτεχνίας, να συζητηθεί η σχέση του με νεότερους ποιητές και ο τρόπος της γενικότερης πρόσληψής του. Επίσης, να προβληθεί όσον το δυνατόν περισσότερο το έργο του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με άρθρα, διαλέξεις, αφιερώματα σε περιοδικά, εκθέσεις, συμπόσια, συζητήσεις, μεταφράσεις κ.λ.π.

«www.embiricos2001.gr» Ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Για την ολοκληρωμένη και άμεση πληροφόρηση ερευνητών, μελετητών, σπουδαστών, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, δημιουργήθηκε από τον ΜΑΡΤΙΟ του 2001 ειδικός ηλεκτρονικός κόμβος αφιερωμένος στον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο, στη διεύθυνση http://www.embiricos2001.gr/ που φιλοξενείται πλέον και στον δικτυακό τόπο του ΕΚΕΒΙ.
Το υλικό που έχει εισαχθεί στον κόμβο χωρίζεται στις εξής ενότητες:
1.  Βίος (βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες)
2. Έργο: Λογοτεχνία (ανθολόγιο κειμένων -ηχητικά ντοκουμέντα, εργογραφία -βιβλιογραφία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πρώτες και νέες εκδόσεις, αφιερώματα, μελέτες, μεταφράσεις, χειρόγραφα). Ψυχανάλυση. Φωτογραφία (εισαγωγή - συλλογή φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου)
3. Υπερρεαλισμός (εισαγωγή, ενδεικτική βιβλιογραφία, Μανιφέστα του Αντρέ Μπρετόν κ.ά.)
4. Εκδηλώσεις Έτους Ανδρέα Εμπειρίκου (Πρόγραμμα εκδηλώσεων, Συνέδριο, Έκθεση, Διαλέξεις, Ειδικά αφιερώματα).

ΚΥΚΛΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ
ΜΑΡΤΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Α’ Κύκλος Συζητήσεων ειδικών μελετητών για τον βίο και το έργο του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.  Με θέματα:
“Ο Ανδρέας Εμπειρίκος: Τα Γεγονότα και εγώ”. Ομιλητής: Λεωνίδας Α. Εμπειρίκος
“Ανοίξτε τα παράθυρα ανοίξτε τις ψυχές: Ψυχανάλυση και Λογοτεχνία”. Ομιλητές: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Σάββας Μιχαήλ.
“Τόπος Τοπίου: Γεωγραφικά Ανδρέα Εμπειρίκου”.Ομιλητές: Ιάκωβος Βούρτσης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Ρένα Ζαμάρου, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
“Ο Μέγας Ανατολικός: Κατήχηση και Λειτουργική”. Ομιλητές: Γιώργης Γιατρομανωλάκης,  Χρήστος Γ. Λάζος, Σάρα Παπαθεμελή.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Β’ Κύκλος Συζητήσεων ειδικών μελετητών για τον βίο και το έργο του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου στη Στοά του Βιβλίου. Με θέματα:
“Ανδρέας Εμπειρίκος: Εισαγωγή σε μια πόλι”. Ομιλητές: Σταύρος Σταυρίδης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Δημήτρης Φιλιππίδης.
“Το καλωσήρθατε των πραματευτάδων: Η υποδοχή του Ανδρέα Εμπειρίκου”. Ομιλητές: Αλέξανδρος Αργυρίου, Σταύρος Πετσόπουλος, Σωτήρης Τριβιζάς.
“Ανδρέας Εμπειρίκος: Προσωπική μυθολογία”. Ομιλητές: Πάνος Αλούπης, Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, Μιχάλης Κοπιδάκης.
“Οι κύκλοι μας ανήκουν στην οικουμένη: Πολιτική και Ποιητική του Μοντερνισμού”. Ομιλητές: Γιώργος Βέλτσος, Δημήτρης Δημηρούλης, Μαρία Τσαντσάνογλου, Σάββας Μιχαήλ.
Οι ομιλίες του Α’ Κύκλου δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ (τεύχος Σεπτεμβρίου 2001) και οι ομιλίες του Β’ Κύκλου στο λογοτεχνικό περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ (τεύχος Απριλίου 2002).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η ΣΗΜΕΡΟΝ ΩΣ ΑΥΡΙΟΝ ΚΑΙ ΩΣ ΧΘΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 28, 29 και 30 Ιουνίου 2001 στην Άνδρο, τόπο καταγωγής του ποιητή, με τη συμμετοχή 50 ειδικών μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις όπως: Κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες μικρού μήκους, εμπνευσμένες από το βίο και το έργο του Εμπειρίκου, Υπαίθρια έκθεση Φωτογραφίας και Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Ανδρέα Εμπειρίκου στην Πλατεία Δημαρχείου της Άνδρου, με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ανδριωτών Επιστημόνων.

ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΜΟΥΡ ΑΜΟΥΡ» ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ
Με την υποστήριξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε Μεγάλη Έκθεση – Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου στο Γκάζι από 17/12/2001 έως 17/01/2002. Η Έκθεση είχε στόχο να προβάλει, με τρόπο ευφάνταστο, εποπτικό και δημιουργικό, το έργο και την προσωπικότητα του Ανδρέα Εμπειρίκου,  παρουσιάζοντας εργοβιογραφικά στοιχεία, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία και πρώτες δημοσιεύσεις. Μέρος της μεγάλης αυτής έκθεσης ήταν και η ενότητα Ο ΦΩΤΟΦΡΑΚΤΗΣ όπου παρουσιάστηκαν 200 φωτογραφίες, ανέκδοτες οι περισσότερες,  έργα του Ανδρέα Εμπειρίκου που υπήρξε - εκτός από ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής- και μανιώδης φωτογράφος. Μια ξεχωριστή προσέγγιση του έργου του επιχειρήθηκε να δοθεί μέσω θεματικών ενοτήτων  όπως  “Εμπειρίκος  και  Ουτοπία”, “Ενδοχώρα”, “Οι Μπεάτοι ή  της  μη συμμορφώσεως  οι  Άγιοι” και “Ο Μέγας Ανατολικός”.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ: Άνευ ορίων, άνευ όρων
Έντυπο γνωριμίας με τον Ανδρέα Εμπειρίκο και το έργο του σε 36 σελίδες, με πολλές φωτογραφίες, xρονόλογιο, ανθολόγιο. Επιμέλεια: Δημήτρης Καλοκύρης – Ιάκωβος Βούρτσης. ΄Εκδοση Υπουργείου Πολιτισμού - Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Μετάφραση: Αλόη Σιδέρη. Εισαγωγή, επιμέλεια: Θανάσης Τζαβάρας, Γιώργος Κούριας. Από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Ο ΦΩΤΟΦΡΑΚΤΗΣ : ΛΕΥΚΩΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ Επιμέλεια: Γιάννης Σταθάτος. Από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ : ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ του Guy (Michel) Saunier από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ ΠΑΡΑ ΔΗΜΟΝ ΟΝΕΙΡΩΝ: ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ του Jacques Bouchard από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ.
ANDREAS EMBIRICOS : AMOUR AMOUR από τις Εκδόσεις GREEN INTEGER
Στο πλαίσιο των ειδικών εκδόσεων με την επιμέλεια της οργανωτικής επιτροπής κυκλοφόρησε επιτοίχιο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2001 με φωτογραφίες και επιλεγμένα κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Επίσης επιδοτήθηκαν από το ΕΚΕΒΙ και το ΥΠΠΟ τα λογοτεχνικά περιοδικά ΔΙΑΒΑΖΩ, ΔΕΛΕΑΡ, ΑΝΤΙ, ΟΥΤΟΠΙΑ, ΔΥΤΙΚΕΣ ΙΝΔΙΕΣ, ΟΜΠΡΕΛΑ, ΠΟΡΦΥΡΑΣ, ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ και ΑΧ ΜΑΡΙΑ για να εκδώσουν αφιερωματικά τεύχη για τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ
Πέραν των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα της επιτροπής για το Έτος Ανδρέα Εμπειρίκου, πραγματοποιήθηκαν παραπάνω από 25 περιφερειακές εκδηλώσεις εκτός και εντός Ελλάδας για τον τιμώμενο ποιητή. Σε πολλές από αυτές συμμετείχαν ως ομιλητές μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, σε άλλες υποδείχθηκαν εισηγητές. Επίσης, τις εκδηλώσεις συνόδευε συστηματικά η κινητή έκθεση για τον βίο και το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου που δημιουργήθηκε από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου και αποτελείται από 13 ταμπλώ με εργοβιογραφικά στοιχεία καθώς και 11 επιπλέον με ασπρόμαυρες φωτογραφίες έργα του ιδίου του Εμπειρίκου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Έκθεση Φωτογραφιών Α. Εμπειρίκου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ 2001», Συνέδριο Νεοελληνιστών στην Τενερίφη, Διάλεξη για τον Ανδρέα Εμπειρίκο στο HARVARD, Εκδήλωση «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος στην Οττάβα», Ημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνικό Υπερρεαλισμό και στον Ανδρέα  Εμπειρίκο από το Πανεπιστήμιο LOMONOSOV της Μόσχας.
Αρχείο συγγραφέων
[Εμπειρίκος Ανδρέας]

Διαδυκτιακός τόπος
[
http://www.embiricos2001.gr/]

Λεύκωμα
[
Ανδρέας Εμπειρίκος 2001 : Άνευ ορίων, άνευ όρων]

Γραφείο Τύπου
[17/12/2001 AMOUR AMOUR - Προσωπική Μυθολογία Έκθεση – Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου]