ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ 2003

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ


Το 2003 συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά, που απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1943.  Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμώντας την επέτειο αυτή πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2004, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνδρομή επιτροπής ειδικών που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η κα Ελένη Πολίτου Μαρμαρινού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας-Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλη της οι κ.κ.: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας - Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Δ/ντής του εκδ. οίκου Εστία, Δημήτρης Καλοκύρης, συγγραφέας-γραφίστας, Ξενοφώντας Κοκόλης, αν. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογία,- Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Κορούλης, Δ/ντής Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ. και Χρήστος Γ. Λάζος, Δ/ντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ως συντονιστική γραμματεία συμμετείχαν οι Λίλη Πανούση και Αγγελική Παπανικολάου, στελέχη του ΕΚΕΒΙ.
Η Οργανωτική Επιτροπή κατάρτισε ένα πλούσιο πρόγραμμα, με στόχο αφενός να αποτιμηθεί η συμβολή του ποιητή Κωστή Παλαμά στα Γράμματα και την πνευματική ζωή της χώρας, αφετέρου να ανανεωθεί το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, και ιδίως των νέων, για το έργο του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Η επίσημη έναρξη του εορτασμού έγινε στο Μεσολόγγι, την ιδιαίτερη πατρίδα του Κωστή Παλαμά, με ένα διήμερο εκδηλώσεων. Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης η κινητή έκθεση με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, έγινε η παρουσίαση του λευκώματος «Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του», και ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ο Παλαμάς σήμερα». Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη μικρή χερσόνησο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου την Τουρλίδα, η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού διήμερου η οποία περιελάμβανε ομιλία με θέμα «Ο Παλαμάς της λιμνοθάλασσας», προβολές, συναυλία κρουστών και απαγγελίες ποιημάτων από τους Χρίστο Βερελή, Χρήστο Καλαβρούζο, Αντώνη Καφετζόπουλο, Παναγιώτη Κοντό, Ακακία Κορδόση, Μάκο Λιακατά, Αλεξάνδρα Μούσα, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και Γιώργο Πρεβεζάνο.

 

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
Ο επόμενος κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και περιελάμβανε σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου, διεξήχθησαν πέντε συζητήσεις όπου εξετάστηκαν οι διαφορετικές όψεις του ποιητή όπως προκύπτουν μέσα από το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία έργο του:
«Ρυθμών και Στοχασμών άυλα φτερά και χέρια: Ο λυρικός Παλαμάς»
«Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς»
«Ω των πολύτροπων ρυθμών περήφανε τεχνίτη: Ο Παλαμάς ως τεχνίτης του στίχου»
«Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Όψεις του κριτικού Παλαμά»
«Η Ευρώπη, απέραντη φωτιά μέσ’ στο σκοτάδι του άδη: Ο Παλαμάς και η Ευρώπη»
Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, ποιητές και κριτικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι: Δημήτρης Αγγελάτος, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Βενετία Αποστολίδου, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγορή Γκρέκου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ξενοφών Κοκόλης, Μαρία Κωσταγιάννη, Χρήστος Γ. Λάζος, Ηλίας Λάγιος, Lucia Marcheselli, Παντελής Μπουκάλας, Χριστίνα Ντουνιά, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Αλεξάνδρα Σαμουήλ και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Οι εισηγήσεις δημοσιεύτηκαν συγκεντρωμένες στο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Εστία».

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με έκθεση ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων όπου συμμετείχαν με έργα τους 16 σπουδαστές και απόφοιτοι του Ζ΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Πραγματοποιήθηκε από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 24 Ιανουαρίου 2004 σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση με τίτλο «Της γης το μέγα καρδιοχτύπι...» εικαστικές εκδοχές πάνω στο ποίημα «Φοινικιά» του Κωστή Παλαμά δίνει υπόσταση στο διάλογο μεταξύ ποίησης και ζωγραφικής αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το κορυφαίο αυτό ποίημα του Κωστή Παλαμά για νέους αλλά ώριμους εικαστικά καλλιτέχνες. Με την επιμέλεια του Ε.ΚΕ.ΒΙ. εκδόθηκε ο κατάλογος της έκθεσης.


ΛΕΥΚΩΜΑ
Στον εκδοτικό τομέα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εξέδωσε το λεύκωμα «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ 2003, 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ» σε φιλολογική επιμέλεια της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού και καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Το λεύκωμα περιλαμβάνει το «Χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Παλαμά: 1859-1943» από την Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον Κώστα Σαρδελή και το χρονολόγιο «Εξήντα χρόνια μετά: 1943-2003», μια εκτενή καταγραφή από μελέτες, συνέδρια και αφιερώματα για τον Παλαμά και το έργο του από τον Ευριπίδη Γαραντούδη. Περιλαμβάνει, ακόμη, ανθολόγηση ποιημάτων, αποσπάσματα μελετών για το έργο του, καταγραφή της σημαντικότερης παλαμικής βιβλιογραφίας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προχώρησε στη δημιουργία κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του ποιητή. Η έκθεση αποτελείται από 21 ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων και χειρόγραφα του μεγάλου μας λογοτέχνη και διακινείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πλαισιώνοντας εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τιμήσουν το λογοτέχνη.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ-ΣΑΤΙΡΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ  Σχολιασμένη έκδοση: Ξ. Α. Κοκκόλης. Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή επεδίωξε και συνεργάστηκε και με άλλους φορείς για τη διοργάνωση και το συντονισμό εκδηλώσεων για τον Κωστή Παλαμά, που έγιναν με αφορμή τα εξήντα χρόνια από το θάνατό του, όπως το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά για το B´ Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποίησε 22 έως 25/10/03 και τη ΔΕΠΑΠ Πάτρας για τις εκδηλώσεις που έγιναν στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.Αρχείο συγγραφέων
[Παλαμάς Κωστής]

Διαδυκτιακός τόπος
[
http://www.palamas12.net/]

Λεύκωμα
[Κωστής Παλαμάς 2003 : 60 χρόνια από το θάνατό του]

Δελτία Τύπου

[ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ (1859-1943) εξήντα χρόνια από το θάνατό του]
[«Λιμνοθάλασσα» : εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά]
[«Διαβάζοντας Παλαμά με φόντο τη λιμνοθάλασσα»]
[Εκδηλώσεις για τον Παλαμά στην Αθήνα]
[«Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς»]
[Συζήτηση: "Όψεις του κριτικού Παλαμά" ]
[Συζήτηση: "Ο Παλαμάς και η Ευρώπη" στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ. ]
[Εικαστικές εκδοχές πάνω στο ποίημα «Φοινικιά» του Κ. Παλαμά]