ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ 2005
100 χρόνια από τη γέννησή του

Το 2005 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση το σημαντικού λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, οργάνωσε εκδηλώσεις για τον σημαντικό Έλληνα λογοτέχνη και διανοούμενο, με τη συνδρομή επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και αποτελείται από τους κ.κ.: Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας Παν/μίου Birmingham, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα-Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ., Σταύρο Ζουμπουλάκη, δ/ντή περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέα, Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Αλεξανδράκη, Πρόεδρο Ε.Ε.Β.Ε.Π. και Αγγελική Παπανικολάου, ειδ. σύμβουλο Ε.ΚΕ.ΒΙ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διήμερο Συνέδριο με τίτλο: «Γιώργος Θεοτοκάς: ένα Ελεύθερο Πνεύμα, μεταξύ λογοτεχνίας και πολιτικής» στη Στοά του Βιβλίου
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Οκτωβρίου 2005 στην Αθήνα με τη συμμετοχή 25 ειδικών μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις όπως: Έκθεση-αφιέρωμα στον τιμώμενο λογοτέχνη, όπου παρουσιάστηκαν εργο-βιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Θεοτοκά, βιβλία του, φωτογραφίες, χειρόγραφα και άλλο αρχειακό υλικό από την προσωπική συλλογή της οικογένειάς του όπως επίσης και συλλογή σχεδίων του ίδιου του Θεοτοκά. Επίσης, προβλήθηκε η εκπομπή Παρασκήνιο με θέμα: «Το διαχρονικά ελεύθερο πνεύμα  του Γιώργου Θεοτοκά» και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα  σχεδιασμένα για  επισκέψεις σχολείων.
Τα πρακτικά του συνεδρίου συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν σε ειδική αφιερωματική έκδοση του περιοδικού Νέα Εστία.

ΛΕΥΚΩΜΑ
Το λεύκωμα «Γιώργος Θεοτοκάς 2005 - 100 χρόνια από τη γέννησή του», είναι ένα τεύχος 32 σελίδων για τον συγγραφέα, σε κείμενα και φιλολογική επιμέλεια Δημήτρη Τζιόβα και καλλιτεχνική επιμέλεια Σταύρου Κούλα. Αποτελεί ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Θεοτοκά, όσο και σ’ εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά και περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας με όλα τα σημαντικά μέχρι σήμερα δημοσιεύματα για το έργο του, ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο και είναι πλουσιότατα εικονογραφημένο με σχέδια και πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο της κυρίας Λιλής Αλιβιζάτου, αδελφής του Γιώργου Θεοτοκά.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προχώρησε στη δημιουργία κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του τιμώμενου λογοτέχνη. Η έκθεση αποτελείται από 18 ταμπλό με φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, χειρόγραφα και σχέδια του Θεοτοκά και διακινείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Κινητές Εκθέσεις».


Αρχείο συγγραφέων
[Γιώργος Θεοτοκάς]

Γραφείο Τύπου
[Συνέδριο: "Γ. Θεοτοκάς. 100 χρόνια από τη γέννησή του" (7 & 8 Οκτωβρίου 2005)
]

Λεύκωμα
[Γιώργος Θεοτοκάς 2005 : 100 χρόνια από τη γέννησή του ]