Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Παρθενίου Γιώτα (1945 - )

ΒιογραφικόΒραβείαΕργογραφίαΜεταφράσεις έργων τηςΑπόσπασμα από το έργο τηςΕμφάνιση όλων

Τελευταία ενημέρωση: 1/9/2009


Νέα Αναζήτηση
Βιογραφικό

Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Μελιγγοί , κοντά στην αρχαία Δωδώνη, όπου και έζησε τα πρώτα της ζωής της χρόνια.
Θύμησες από παιδική ηλικία, η νοσταλγία της μικρής κοινωνίας και της γειτονιάς, ο μόχθος των απλών ανθρώπων, τοπία απάτητα, πίνακες κλεισμένοι σε κάδρα …
Στα Γυμνασιακά της χρόνια, όλη η οικογένεια πια, τέσσερα παιδιά κι η μητέρα, εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα στο σπίτι της γιαγιάς, « Το σπίτι με τους μεγάλους καθρέφτες », όπου ήταν ήδη εγκαταστημένος ο πατέρας.
Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές στην Αθήνα, 1963 – 1965, 1975 – 1977, θέατρο, μπουάτ, εκθέσεις ζωγραφικής, πλατεία Συντάγματος -,διαδηλώσεις -,επηρέασαν βαθιά τις αισθητικές και ιδεολογικές της αναζητήσεις.
Εργάστηκε στη Δημόσια εκπαίδευση από το 1966 έως το 1984, ως Νηπιαγωγός κι από το 1984 έως το 1998 ως Σχολικός Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. « Η παιδαγωγική της, ήταν ποίηση », είπαν.
Από το 1998 ως το 2001 δίδαξε Θεατρική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η σχέση της με την ποίηση ανιχνεύεται στη παιδική ηλικία όπου τα ακούσματα από τη Δημοτική μας ποίηση. Στην εφηβική ηλικία έρχεται σε επαφή με το αρχαίο δράμα, σημαδεύεται κυριολεκτικά, στις παραστάσεις του αναστηλωμένου από το Σωτήρη Δάκαρη, αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.
Ποιήματά της και ποιητικές συλλογές μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες από αξιόλογους μεταφραστές, Ιταλική, Ρουμανική, Αλβανική, Πολωνική, τιμήθηκαν με Ελληνικά και Διεθνή βραβεία.
Διεθνές ειδικό βραβείο Κέντρου Κουλτούρας PELLE DI LUNA, Ρώμη 1986. Α΄βραβείο ποίησης Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου, Αθήνα 1992.
Το 2001 η ποιητική της συλλογή για παιδιά. « Μη κρύβεσαι …θα σε βρω » προτάθηκε για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2001 του περιοδικού « Διαβάζω ».
Η Γιώτα Παρθενίου ανοίγεται στο Διεθνή χώρο από το 1982 όταν και συμμετέχει στο Συμπόσιο ποίησης, CONVEGNO INTERNAZIONALE DI STUDI LA POESIA DI EUGENIO MONTALE, GENOVA 25-28 Νοεμβρίου 1982, χάρις στον ποιητή Φοίβο Δέλφη και στη μετάφραση ποιημάτων της στην Ιταλική, διοργανώνει ποιητικές συναντήσεις και αφιερώματα σε ποιητές, κρατά μια συγκινησιακή σχέση με τα παιδιά, καλεσμένη σε Σχολεία , Γυμνάσια, Λύκεια …
Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε Ελληνικές και ξένες Ανθολογίες καθώς και στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων για το Νηπιαγωγείο του Υ.Π.Ε.Π.Θ, από το 1996. Κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο από έγκυρους κριτικούς, ποιητές, πανεπιστημιακούς. Το έργο της τίμησαν πνευματικοί φορείς στο χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, η πόλις της, η γενέτειρά της.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Παγκόσμιας οργάνωσης για το παιδί Ο.Μ.Ε.Ρ. , α, το παιδί για τη Γιώτα Παρθενίου, Έφορος Εκδόσεων της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, που από το 2002 εκδίδει το περιοδικό « ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ».

Σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων.

Κατηγορίες

Ποίηση, Παιδική λογοτεχνία

Συνδέσεις (links)

Βιβλιονέτ