Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς
Λεντάκης Ανδρέας (1934 - 1997)

ΒιογραφικόΕργογραφίαΕμφάνιση όλων

Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2008


Νέα Αναζήτηση
Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα Αιθιοπίας (1934), όπου τελείωσε και το γυμνάσιο. Το 1953 ήρθε στην Αθήνα ως υπότροφος της Ελληνικής Κοινότητας. Τελείωσε το Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειριζόταν τέλεια, εκτός της ελληνικής, την αγγλική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και αιθιοπική γλώσσα. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος.
1955 - 1957: Ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής.
1955 - 1958: Δρα στην παράνομη ΕΠΟΝ.
1956: Ιδρυτικό μέλος της "Πανσπουδαστικής" και ο τελευταίος του αρχισυντάκτης, ένα φύλλο το οποίο επί 11 χρόνια πρόσφερε στο προοδευτικό κίνημα.
Στη διάρκεια της χούντας, τον Οκτώβριο του 1967, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας. Για τα βασανιστήριά του έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης "Τα τραγούδια του Ανδρέα". Παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία τέσσερα χρόνια. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ιστορία τους και να γράψει μετέπειτα βιβλία. Αργότερα στη Λέρο (στο Παρθένι και στο Λακκί) και στον Ωρωπό.
Με τη μεταπολίτευση υπήρξε ιδρυτικό μέλος της νέας ΕΔΑ και διατέλεσε πρόεδρος του κόμματος από το 1987 έως το 1993. Εξελέγη τρεις κατά σειράν φορές (1978, 1982 και 1986) δήμαρχος Υμηττού. Εκπροσώπησε την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση επί τέσσερα χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εκλέχθηκε δύο φορές αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Περιφερειακών Οργανώσεων της Ευρώπης. Εμπνευστής και θεμελιωτής δύο πανελλήνιων θεσμών, των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) και του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αντιπροσώπευε την Ελλάδα επί 4 χρόνια στο Στρασβούργο όπου εκλέχτηκε 2 φορές Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Δήμων της Ευρώπης.
Εκλέχτηκε βουλευτής το 1989 και το 1990 με τον Συνασπισμό. Παραιτήθηκε από βουλευτής και από την ΕΔΑ τον Ιούλιο του 1993 και προσχώρησε στο νεοσύστατο κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης. Εξελέγη βουλευτής (πρώτος σε σταυρούς) τον Οκτώβριο του 1993 και ήταν κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.
Διετέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, της Διακομματικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, της Διακομματικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, της οποίας υπήρξε και γραμματέας κ.ά. Πέθανε αιφνιδιαστικά, από καρδιακή προσβολή, τον Μάρτιο του 1997.
Έντονη δραστηριότητα επέδειξε σε επίπεδο ομιλιών, εισηγήσεων, παρεμβάσεων σε επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, με αντικείμενο την πολιτική, την αρχαιοελληνική γραμματεία και την κοινωνική ανθρωπολογία.

Συνδέσεις (links)

Βιβλιονέτ