Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών
Τανταλίδης Ηλίας
Τόπος Γέννησης:Κωνσταντινούπολη
Έτος Γέννησης:1818
Έτος Θανάτου:1876
Λογοτεχνικές Κατηγορίες:Ποίηση

Βιογραφικό Σημείωμα

ΗΛΙΑΣ ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ (1818-1876)


Ο Ηλίας Τανταλίδης γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Μαθήτευσε στην εκεί Πατριαρχική Σχολή, στη σχολή της Ξηροκρήνης και στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Μαθητής ακόμη δημοσίευσε το ποίημα Ύμνος εις τον Μάιον, ενώ το 1837 αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή και δημοσίευσε την ποιητική συλλογή Παίγνια στην καθομιλουμένη του Φαναρίου, αφιερωμένη στην προστάτιδά του Λουκία Καραθεοδωρή, στο σπίτι της οποίας δούλευε ως οικοδιδάσκαλος. Τα ποιήματα της παραπάνω συλλογής γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και κατέστησαν τον Τανταλίδη αγαπητό ποιητή στο λαού. Με τη βοήθεια της προστάτιδάς του φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του αναγορεύτηκε διδάκτωρ της σχολής και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1845 έχασε ξαφνικά σχεδόν ολοκληρωτικά την όρασή του. Παρά την αναπηρία του ωστόσο διορίστηκε χάρη στην ευρεία μόρφωσή του καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου δίδαξε για τριάντα χρόνια. Παράλληλα συνέχισε να γράφει καθ’υπαγόρευση θεολογικές και φιλολογικές μελέτες (Παπιστικοί έλεγχοι, Το σχίσμα και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος ο Β΄, Ινδική αλληλογραφία, κ.α.). Το 1860 δημοσίευσε στην Τεργέστη τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο Ιδιωτικά στιχουργήματα, αυτή τη φορά ωστόσο η γλώσσα του άγγιξε την άκρα καθαρεύουσα. Το 1876 ξαναεπισκέφτηκε την Αθήνα για να επιβλέψει την έκδοση της τρίτης ποιητικής συλλογής του με τίτλο Τα Άσματα. Πέθανε στη Χάλκη το 1876. Για τη δράση του Τανταλίδη πρέπει επίσης να σημειωθεί η επίδραση που άσκησε σε εθνικά ζητήματα, καθώς υπήρξε σύμβουλος στα ελληνικά Πατριαρχεία. Η περίπτωση του Τανταλίδη σηματοδότησε χρονικά τη λήξη της Φαναριώτικης λογοτεχνικής παραγωγής. Δάσκαλος του Γεωργίου Βιζυηνού, διείδε την κλίση του μαθητή του στη συγγραφή, τον απέτρεψε από τον ιερατικό δρόμο και τον βοήθησε να σπουδάσει στην Ευρώπη. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ηλία Τανταλίδη βλ. Τανταλίδης Δ.Λ., «Τανταλίδης Ηλίας», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια22. Αθήνα, Πυρσός, 1933, Μερακλής Μ.Γ., «Ηλίας Τανταλίδης», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί – Εποχή του Παλαμά - Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία – Γραμματολογία, σ.124-127. Αθήνα, Σοκόλης, 1977 και χ.σ., «Τανταλίδης Ηλίας», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό9β. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία• Ισιδωρίδης Ι. - Σκυλίσσης, «Ηλία Τανταλίδου βίος και έργα», Παρνασσός1, 1877, σ.81-95.
• Δημαράς Κ.Θ., Ποιηταί του ΙΘ΄ αιώνα, σ.290 κ.εξ, Αθήνα, Αετός, 1959 (στη σειρά Βασική Βιβλιοθήκη, αρ.12).
• Κασιάνης Ελευθ., Ηλίας Τανταλίδης · Ποιητής και Διδάσκαλος του Γένους (όπου και βιβλιογραφία). Αθήνα, 1971.
• Τανταλίδης Δ.Λ., «Τανταλίδης Hλίας», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια22. Αθήνα, Πυρσός, 1933.
• Μερακλής Μ.Γ., «Ηλίας Τανταλίδης», Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί – Εποχή του Παλαμά - Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία – Γραμματολογία, σ.124-127. Αθήνα, Σοκόλης, 1977.
• Παναγιωτόπουλος Μέμος, Νεοελληνική ποιητική ανθολογία. Αθήνα, Εταιρεία ελληνικού βιβλίου, χ.χ.
• Κασιάνης Ελευθέριος, Ηλίας Τανταλίδης · Ποιητής και διδάσκαλος του Γένους. Αθήνα, 1971.
• Τωμαδάκης Β. Φρ., «Καταγραφή επιγραμμάτων Ηλία Τανταλίδου ποιηθέντων εις αρχαίαν γλώσσα και μέτρα προσωδιακά», Αθηνά72, 1971, σ.149-159.
• χ.σ., «Τανταλίδης Ηλίας», Παγκόσμιο βιογραφικό λεξικό9β΄. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.

Εργογραφία


(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

• Παίγνια · ή Ποιήματα Διάφορα. Σμύρνη, τυπ. Ηώς, 1839.
• Ιδιωτικά στιχουργήματα. Τεργέστη, τυπ. Λοϋδ, 1860.
• Άσματα μετά μουσικής (παιδικά τραγούδια). Αθήνα, 1876.
• Ποιήματα· Μετά προλόγου υπό Ιω.Ζερβού. Αθήνα, Φέξης, 1916.
• Άσματα πολεμιστήρια. Ύδρα, 1927.


Νέα αναζήτηση