Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών
Ραγκαβής Ιάκωβος Ρίζος
Τόπος Γέννησης:Κωνσταντινούπολη
Έτος Γέννησης:1779
Έτος Θανάτου:1855
Λογοτεχνικές Κατηγορίες:Ποίηση
Θέατρο - Σενάριο
Μετάφραση
Μελέτη

Βιογραφικό Σημείωμα

ΙΑΚΩΒΟΣ ΡΙΖΟΣ ΡΑΓΚΑΒΗΣ (1779-1855)


Ο Ιάκωβος Ρίζος Ραγκαβής, γιος του άρχοντα της Βλαχίας Γεωργίου Ραγκαβή , ανηψιός του Αλέξανδρου Σούτσου, ξάδελφος του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού και πατέρας του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1779. Σπούδασε αρχικά στην Πόλη και ασχολήθηκε με την ελληνική και γαλλική λογοτεχνία, καθώς και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Παντρεύτηκε τη Ζωή Λαπίθη, αρχοντικής καταγωγής. Στη Βλαχία εργάστηκε στην αυλή του θείου του Αλέξανδρου Σούτσου, από όπου στην προεπαναστατική θεατρική κίνηση στο Βουκουρέστι. Τότε δημοσίευσε ανώνυμα μια μετάφραση του Ορέστη του Αλφιέρι. Μέλος της Φιλικής Εταιρίας υπήρξε συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μετά την αποτυχία της επαναστατικής απόπειρας του τελευταίου όμως ο Ραγκαβής κατέφυγε στη Βεσσαραβία και μετά στην Οδησσό, όπου προώθησε το ελληνικό ζήτημα στα πλαίσια των ρωσικών πολιτικών κύκλων. Το 1829 εγκαταστάθηκε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος την περίοδο της διακυβέρνησης του Καποδίστρια και έμεινε στην Αθήνα. Υπήρξε συνιδρυτής της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πέθανε το 1855. Το έργο του είναι αρχαιολογικό, τοπογραφικό (Τα Ελληνικά), μεταφραστικό (Αινειάδα του Βιργιλίου, δράματα του Βολταίρου και του Ρασίν και του Κορνέιγ). Έγραψε επίσης πρωτότυπα θεατρικά έργα και ασχολήθηκε με την ποίηση. Στα ποιήματά του ανιχνεύονται προρομαντικά στοιχεία και επιδράσεις από τον Αθανάσιο Χριστόπουλο. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ιάκωβου Ρίζου – Ραγκαβή βλ. Ραγκαβής Ε.Ρ., «Ραγκαβής Ιάκωβος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια21. Αθήνα, Πυρσός, 1933 και χ.σ., «Ραγκαβής Ιάκωβος Ρίζος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία• Σιδέρης Γιάννης, Ιστορία του Νέου Ελληνικού Θεάτρου 1794-1944 · Τόμος πρώτος (1794 - 1908). Αθήνα, ΄Ικαρος, χ.χ. ( και επανέκδοση Αθήνα, Καστανιώτης, 1991).
• Λάσκαρης Νικόλαος, Ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου · τόμος πρώτος. Αθήνα, Βασιλείου και Σιας, 1938.
• Δημαράς Κ.Θ., Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Αθήνα, Ίκαρος, χ.χ.
• Μαστροδημήτρης Π.Δ., Εισαγωγή στη νεοελληνική φιλολογία (τέταρτη έκδοση). Αθήνα, Δόμος, 1983.
• Ραγκαβής Ε.Ρ., «Ραγκαβής Ιάκωβος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια21. Αθήνα, Πυρσός, 1933.
• χ.σ., «Ραγκαβής Ιάκωβος Ρίζος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.

Εργογραφία


(πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)

Ι.Μελέτες
• Τα Ελληνικά · Ήτοι περιγραφή γεωγραφική, ιστορική, αρχαιολογική και στατιστική της αρχαίας και της νέας Ελλάδος Α΄- Γ΄. Αθήνα, τυπ.Κ.Αντωνιάδου, 1853-1854.
ΙΙ.Ποίηση
• Ποιήματα Α΄- Β΄. Αθήνα, τυπ.Α.Κορομηλά, 1836.
• Νέα ποιήματα. Αθήνα, τυπ.Κ.Αντωνιάδου, 1851.
ΙΙΙ.Μεταφράσεις
• Βιργιλίου Αινειάς Α΄ - Β΄. 1871 - 1872.
• Ορέστης · Τραγωδία συγγραφείσα υπό Βίκτωρος Αλφιέρου. Κορφοί, τυπ. της Διοικήσεως, 1825.
• Πίστις Πατρίς και Έρως ή Ορασμάνης Σουλτάνος της Ιερουσαλήμ και Ζαΐρα η αιχμάλωτος ·Τραγωδία Βολταίρου. Σμύρνη, τυπ. Ν.Χέλμη, 1877.
ΙV. Θέατρο
• Συλλογή διαφόρων τραγωδιών · Όσαι παρεστάθησαν εις το θέατρον του Βουκουρεστίου. Βουκουρέστι, τυπ.Βουκουρεστίου, 1820.


Νέα αναζήτηση