ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - 21 Μαρτίου 2004


«Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ» στο Βυζαντινό Μουσείο
Η κεντρική εκδήλωση του ΕΚΕΒΙ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2004 αναφέρεται στους δρόμους που ανοίγει ο σημερινός ποιητής για να υπάρξει, να οριστεί και να δημιουργήσει μέσα στη νέα εποχή, ανιχνεύοντας τις συνέχειες και τις ρήξεις με την πολιτική ποίηση του παρελθόντος, την ποίηση κοινωνικής ευαισθησίας και κριτικής, αναδεικνύοντας τη διάρκεια και τη διαφορά μέσα στη συγχρονία.
Οι ποιητές που συμμετείχαν, καλύπτουν μια πεντηκονταετία, συνθέτουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του διαλόγου της ποίησης με την εποχή της.

Οι 19 ποιητές που διάβασαν ποιήματα, δικά τους και των άλλων, είναι οι εξής:  Σπύρος Βρεττός, Γιάννης Δάλλας, Κώστας Καναβούρης, Τάσος Καπερνάρος, Βαγγέλης Κάσσος, Μαρία Κούρση, Θανάσης Κωσταβάρας, Ηλίας Λάγιος, Βασίλης Λαλιώτης, Γιώργος Λίλλης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Παπαγεωργίου,  Λευτέρης Πούλιος, Στέφανος Ροζάνης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Δημήτρης Χουλιαράκης, Χάρης Ψαρράς.

Κριτικοί λογοτεχνίας και καθηγητές όπως οι Κώστας Βούλγαρης, Αλέξης Ζήρας, Στάθης Γουργούρης, Μάσσιμο Κατσούλο, συμμετείχαν με θεωρητικές παρεμβάσεις.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς περιελάμβανε συναυλία από το μουσικό σχήμα ΡΑΣΤ, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκε και το συγκρότημα ACTIVE MEMBER.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στο Βυζαντινό Μουσείο
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2004 παρουσιάστηκε 22-24 Μαρτίου έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Καραγιάννη με θέμα τις ποιητικές συλλογές: Ο κύριος Φογκ, του Γιάννη Βαρβέρη και Επεισόδιο, του Γιώργου Μπλάνα.

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ στην Θεσσαλονίκη
Το λογοτεχνικό περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, μια Ποιητική Ολονυκτία με την συμμετοχή 26 ποιητών και πεζογράφων και 10 μουσικών και τίτλο: «Ότι θυμάμαι, χαίρομαι» και τον ενδεικτικό υπότιτλο: «Λησμονημένοι ποιητές, λησμονημένα ποιήματα»