ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - 21 Μαρτίου 2006

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, διοργάνωσε και το 2006 σειρά εκδηλώσεων και δράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ 
 «Τα Νόμπελ Ταξιδεύουν» ήταν ο τίτλος της μεγάλης και πολύπλευρης καμπάνιας για τη διάδοση της ποίησης που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ. Για το 2006 το θέμα ήταν η ποίηση λογοτεχνών που έχουν βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ.
Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
 αφίσες με στίχους στο εσωτερικό των βαγονιών του μετρό
 προβολή στίχων στις οθόνες πλάσματος που βρίσκονται σε διάφορους σταθμούς του μετρό
 ηχογραφημένες απαγγελίες ποιημάτων μέσω των μεγαφώνων στις αποβάθρες του μετρό
 μεγάλες αφίσες με ποιήματα στις στάσεις των λεωφορείων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας
 αφίσες σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΛΠΑΠ) της Αθήνας και στο εσωτερικό των τρόλεϋ στην Αθήνα
 αφίσες στους σταθμούς των τραίνων (ΟΣΕ) και των λεωφορείων (ΚΤΕΛ) σε ολόκληρη την Ελλάδα
 αφίσες σε σχολεία, σχολικές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα
 παραγωγή συλλεκτικών τηλεκαρτών (ΟΤΕ) στις οποίες αναγράφονταν στίχοι.

ΣΑΤΙΡΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΑ
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα MEGARON PLUS οργάνωσε μια παράσταση αφιερωμένη στη Σατιρική Ποίηση με τίτλο «Σάτιρα και Σατιρικά».
Βασική ιδέα της παράστασης ήταν να προβληθεί -με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα- η ελληνική σάτιρα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Η παρουσίαση αυτή, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, στηρίχτηκε σε διαχρονικά σατιρικά ποιήματα και πεζά, τα οποία σε συνδυασμό με κωμικά στιγμιότυπα, αναπαριστούσαν την εποχή τους. Η παράσταση με το γρήγορο ρυθμό, τις εναλλαγές, το κέφι και τη φαντασία που διέθετε, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού και να αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.
Η επιλογή των κειμένων έγινε με βάση τη διαχρονικότητα από ειδική επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι καθηγητές νεοελληνιστές κ. κ. Νάσος Βαγενάς και Ξενοφών Κοκόλης. 

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ οργανώθηκε εκδήλωση τη νύχτα της 21ης Μαρτίου στο χώρο του περιοδικού με τίτλο «Ποιητική Ολονυχτία». Ποιητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και κοντινές στη Θεσ/νίκη πόλεις, διάβασαν ποιήματα δικά τους και ξένα. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με ζωντανή μουσική από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης.