Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2007
Αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο
με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Η ποίηση φέτος γιορτάζει με πρωταγωνιστή τον μεγάλο έλληνα υπερρεαλιστή της ποίησης και της ζωγραφικής που σημάδεψε με το έργο του την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανανέωσή της: τον Νίκο Εγγονόπουλο.

Το 2007 είναι μια χρονιά αφιερωμένη στον σημαντικό αυτό εκπρόσωπο της πρωτοποριακής γενιάς του ’30, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με άλλους φορείς έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους, που δίνουν την ευκαιρία στους μελετητές και στο ευρύ κοινό να ξαναδούν με νέα ματιά και να επανεκτιμήσουν το σημαντικό ποιητικό και ζωγραφικό έργο του.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που εορτάζεται κάθε χρόνο με τον ερχομό της άνοιξης, την 21η Μαρτίου, το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε δύο μεγάλες εκδηλώσεις:

· Μια πρωτότυπη παράσταση–αφιέρωμα στον Ν. Εγγονόπουλο που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ποιητικό λόγο σε συγκερασμό με την εικαστική φυσιογνωμία του καλλιτέχνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και επιλογή κειμένων του Νάσου Βαγενά.
Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

· Μια μεγάλη καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με επιλεγμένους στίχους του Εγγονόπουλου που θα ταξιδεύουν καθημερινά μαζί μας στο μετρό, το τραμ, στις στάσεις των λεωφορείων, στο τρένο, μέσα από αφίσες που σχεδίασαν φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Διάρκεια καμπάνιας: 19 Μαρτίου – 21 Απριλίου.

Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων με θέμα: «Νίκος Εγγονόπουλος (1907-1985): εκατό χρόνια από τη γέννησή του» που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή Οργανωτικής Επιτροπής , στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ: www.ekebi.gr


· Καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2007
19 Μαρτίου - 21 Απριλίου, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με φρέσκια ματιά και πειραματική διάθεση σχεδίασαν φέτος οι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τις αφίσες της καθιερωμένης πλέον καμπάνιας που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Με την επίβλεψη της επ. καθ/τριας της ΑΣΚΤ και υπεύθυνης του εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, Λεώνης Βιδάλη.

Για το 2007 η καμπάνια είναι αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, επιλεγμένοι στίχοι του οποίου θα «ταξιδεύουν» μαζί μας για ένα μήνα και θα μας συντροφεύουν στις καθημερινές μας μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ (κάντε κλικ εδώ)


- με ΜΕΤΡΟ
168 βαγόνια και 100 προθήκες στις αποβάθρες και στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ «συμμετέχουν» στη καμπάνια φιλοξενώντας αφίσες με στίχους του μεγάλου έλληνα υπερρεαλιστή. Ηχητικά μηνύματα θα υπενθυμίζουν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

- με ΤΡΑΜ
300 αιωρούμενες αφισέτες δίνουν έναν «ποιητικό» αέρα στις μετακινήσεις μας με το ΤΡΑΜ. Στις οθόνες των βαγονιών προβάλλονται ποιήματά του ενώ οι επιβάτες μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό συμπληρώνοντας λέξεις ή στίχους στα ειδικά έντυπα και απαντώντας σε σχετικές με τον ποιητή ερωτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες κερδίζουν το λεύκωμα: «Νίκος Εγγονόπουλος: η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος... » που έχει εκδώσει το ΕΚΕΒΙ.

- με ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
120 αφίσες θα ντύσουν τις στάσεις του Δήμου Αθηναίων με στίχους του Εγγονόπουλου, δίνοντας μια ποιητική νότα στην αναμονή του λεωφορείου.

- με ΤΡΕΝΟ
Μια ευκαιρία για να ξαναθυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε στίχους του Εγγονόπουλου θα μας δώσει η διαδρομή Κηφισιά – Πειραιάς αφού όλοι οι σταθμοί του ΗΣΑΠ γιορτάζουν μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Αλλά και σε όλη την Ελλάδα:
- Στους σταθμούς των τρένων του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα
- Και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ σε όλες τις πόλεις
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) - ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ:
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.
ΤΡΑΜ Α.Ε.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΚΤΕΛ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ATHENS VOICE


Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


Εικαστική – Τυπογραφική προσέγγιση της ποίησης του Νίκου Εγγονόπουλου από τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2007


Αλεξάνδρα Αμπάτη
Βάσια Μπλούκου
Κατερίνα Χαδουλού
Κώστας Εμμανουηλίδης
Βούλα Φερεντίνου
Ανδρομάχη Γιαννοπούλου
Γιάννης Ηλιάκης
Ιφιγένεια Ηλιάδου
Μαρίνα Καρατσιώλη
Χαρά Μαραντίδου
Εύα Μαραθάκη - Ινώ Βαρβαρίτη
Γιάννης Παπαδόπουλος
Ελένη Ρουσσοπούλου
Δημήτρης Παππάς
Μαρίνα Προβατίδου
Ινώ Βαρβαρίτη - Εύα Μαραθάκη
Πηνελόπη Βλασσοπούλου
Ελευθερία Σωτηροπούλου
Λεόντιος Τούμπουρης
Μαρίνα Σωτηρίου
Όλια Γιούσσεφ


Το σύνολο του εικαστικού υλικού για την καμπάνια του ΕΚΕΒΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης φιλοτεχνήθηκε από ομάδα φοιτητών του εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με υπεύθυνους την επίκ. καθηγήτρια Λεώνη Βιδάλη, το μέλος ΕΤΕΠ υπεύθυνο τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Η/Υ Κώστα Μπάκα και τη διδάσκουσα Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη.
Η συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με την ΑΣΚΤ στάθηκε η αφορμή, για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης να αξιοποιηθεί εικαστικά το ποιητικό υλικό.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο οι φοιτητές αντιμετώπισαν την πρόκληση της υπερρεαλιστικής ποίησης. Αφού παρακολούθησαν ένα τρίωρο μάθημα με τον καθηγητή Νάσο Βαγενά συναντήθηκαν με το ποιητικό κείμενο και έπαιξαν με απόλυτη ελευθερία, χιούμορ, χάρη και φρεσκάδα σε μια δημιουργική συνάντηση στίχου και εικόνας.
Εργάστηκαν εντατικά για 2,5 μήνες μέσα στο εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, μια πλήρως λειτουργική μονάδα που τον εξοπλισμό της θα τον ζήλευαν πολλές εταιρείες. Χρησιμοποίησαν την τελευταία τεχνολογία στον χώρο των Γραφικών Τεχνών και συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της δημιουργίας.
(Το εργαστήριο Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ που ιδρύθηκε το 1939 από τον Γιάννη Κεφαλληνό, το 2001 αφού συντήρησε, αναπαλαίωσε και ανανέωσε τον παλιό τεχνικό εξοπλισμό του, εμπλουτίστηκε και με την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία).

Από το σύνολο των έργων που εκπονήθηκαν, επελέγη το λογότυπο της φοιτήτριας Ελευθερίας Σωτηροπούλου και 50 διαφορετικά θέματα – ποιήματα για να τοποθετηθούν: 10 διαφορετικά σε 120 στάσεις του Δήμου Αθηναίων (διαστάσεων 2,00 Χ 1,30 μ.), 10 για 140 προθήκες στις αποβάθρες του Μετρό (διαστάσεων 1,70 Χ 1,00 μ.), 15 για τις μετώπες και τις προθήκες στα βαγόνια του Μετρό, 6 ως αιωρούμενες και ως CD-DVD στις οθόνες των συρμών του ΤΡΑΜ και 8 για 4.000 αφίσες που θα τοποθετηθούν τους σταθμούς του ΗΛΠΑΠ, των ΚΤΕΛ, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του ΟΣΕ και σε βιβλιοπωλεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς φορείς κ.ά. σε όλη την Ελλάδα.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν σ’ αυτή τη δράση είναι οι:
Αλεξάνδρα Αμπάτη, Ινώ Βαρβαρίτη, Πηνελόπη Βλασσοπούλου, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Όλια Γιούσσεφ, Τόνια Γκλεζάκου, Κώστας Εμμανουηλίδης,
Ιφιγένεια Ηλιάδου, Γιάννης Ηλιάκης, Μαρίνα Καρατσιώλη, Εύα Μαραθάκη, Χαρά Μαραντίδου, Ελένη Ματζώρου, Βάσια Μπλούκου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παππάς, Μαρίνα Προβατίδου, Ελένη Ρουσσοπούλου, Μαρίνα Σωτηρίου, Ελευθερία Σωτηροπούλου,Λεόντιος Τούμπουρης, Βούλα Φερεντίνου, Κατερίνα Χαδουλού.