Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των ενημερωτικών κειμένων του ΕΚΕΒΙ
με την προϋπόθεση ότι αναγράφεται πλήρως η πηγή προέλευσης
   
 

«Μικρός Αναγνώστης»: ο πρώτος κόμβος για παιδιά!
Ο κόμβος που σχεδίασε και λειτουργεί το ΕΚΕΒΙ για τους μικρούς φίλους του βιβλίου (www.mikrosanagnostis.gr) ξεκίνησε επίσημα την πρώτη ημέρα της φετινής σχολικής χρονιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου. Απευθύνεται σε χρήστες του Διαδικτύου από 6 έως 12 ετών αλλά και σε γονείς κι εκπαιδευτικούς. Επιδίωξη του ΕΚΕΒΙ είναι να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει -την ηλεκτρονική- και να διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη του βιβλίου ως διδακτικό εργαλείο αποκλειστικά. Επίσης, να δείξει ότι το διάβασμα εκτός σχολείου και εργασίας είναι κατ’ αρχάς ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Εντυπωσιακά τα στατιστικά για τον «Μικρό Αναγνώστη»
Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται... Η επισκεψιμότητα του «Μικρού Αναγνώστη» ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς «αγκαλιάστηκε» άμεσα από τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στο πρώτο 20ήμερο της διαδικτυακής παρουσίας του ο νέος, παιδικός κόμβος ξεπέρασε τις 25.000 επισκέψεις.

Εκπομπή για παιδικό και εφηβικό βιβλίο στην Κρήτη TV
Η πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Δοκιμάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης και του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτη TV για την παραγωγή και παρουσίαση μιας εκπομπής που θα αφορά το παιδικό και εφηβικό βιβλίο συνάδει με τη νέα πολιτική για το βιβλίο του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΕΒΙ. Το ΕΚΕΒΙ θα καλύψει τα έξοδα των συγγραφέων που θα κληθούν στο Ηράκλειο από τους διοργανωτές της εκπομπής για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Με αυτή τη δράση επιβεβαιώνεται η δυναμική προώθηση της φιλαναγνωσίας στις μικρότερες ηλικίες από τον φορέα. Την εκπομπή, με τίτλο «Λόγια παραμυθάτα», θα παρουσιάζει η δημοσιογράφος Φανή Καμπάνη ενημερώνοντας τους τηλεθεατές για νέες εκδόσεις, παρουσιάσεις-συνεντεύξεις συγγραφέων, εκδηλώσεις-δραστηριότητες με παιδιά.

 

 

Το ΕΚΕΒΙ εγκαινιάζει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για τη φιλαναγνωσία
Ο θεσμός του Νέου Σχολείου λειτουργεί αρχικά σε 800 Δημοτικά στην Αττική και σ’ όλη την περιφέρεια. Η συνεργασία που εγκαινιάζεται μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΚΕΒΙ αναμένεται να αποφέρει χυμούς μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας. Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενεργοποιηθεί η διάθεση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο, να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο της τέχνης και των πολιτισμών με παρονομαστή την άμεση ψυχαγωγική του διάσταση. Για περισσότερες λεπτομέρειες, πατήστε εδώ: www.minedu.gov.gr

Το ΕΚΕΒΙ, οι έφηβοι και η ποίηση
Το ΕΚΕΒΙ προκρίνει την αμεσότερη, πιο θερμή και ουσιαστική επαφή των εφήβων με τον ποιητικό λόγο. Για πρώτη φορά το «Εργαστήρι του Βιβλίου» καθιερώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο «Συναντήσεις για την ποίηση». Απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου με την επιδίωξη ενός ελεύθερου διαλόγου και ανάδειξης νέων τρόπων στην ανάγνωση ποίησης - έξω από τα σχολικά στερεότυπα, με λιγότερη εφαρμογή γνώσης και περισσότερο βίωμα κι αισθητική εμπειρία. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο με συντονιστή τον ποιητή Στρατή Πασχάλη. [Για αναλυτικές πληροφορίες, πατήστε εδώ.

 

 

Με παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο το ΕΚΕΒΙ στο 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Ε
κλεισε τις πύλες του το ετήσιο φεστιβάλ βιβλίου που οργανώνει ο ΣΕΚΒ (για τριακοστή ένατη χρονιά) στον χώρο του Ζαππείου. Το ΕΚΕΒΙ δήλωσε «παρών» με την τριήμερη οργάνωση μιας σειράς με θέμα «Παραμύθια του κόσμου» για τους μικρούς επισκέπτες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν ευφάνταστες ιστορίες από την παραμυθού Εύη Γεροκώστα, προερχόμενες από διάφορες μεριές του κόσμου. Οι παραστάσεις έλαβαν χώρα στα σκαλοπάτια του ιστορικού μεγάρου με εκατοντάδες θεατές.

Σημαντική παράσταση από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» για εφήβους. Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει την πρωτοβουλία
Το ΕΚΕΒΙ εγκαινιάζει μια σημαντική συνεργασία στον χώρο του θεάτρου με απώτερο στόχο τη δυναμικότερη επαφή των εφήβων με τη θεατρική γραφή. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιαστεί τη θεατρική σεζόν 2010-2011 η παράσταση για εφήβους «DNA» σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Στο πλαίσιο της παράστασης, θα διοργανώνεται Διαδικτυακό Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής, στο οποίο θα συμμετέχουν έφηβοι και τα έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στο 1ο στην Ελλάδα Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. Το ΕΚΕΒΙ ανέλαβε το κόστος εκτύπωσης προγράμματος της παράστασης, η οποία ενδεχομένως θα παρουσιαστεί και στη διάρκεια της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

 
 
 
 

Πρόσκληση με ιδέες και προτάσεις στον κόσμο του ελληνικού βιβλίου από το ΕΚΕΒΙ  
Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο εισηγείται το ΕΚΕΒΙ απευθυνόμενο σε όλους τους σχετιζόμενους με την εκδοτική αλυσίδα, δεδομένης της νέας οικονομικής συγκυρίας αλλά και των επιχειρηματικών προοπτικών μέσω των νέων τεχνολογιών τα επόμενα χρόνια. Σ’ αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε ένας κύκλος συναντήσεων με εκπροσώπους του κλάδου τον περασμένο Ιούνιο. Το ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο δόθηκε στους επαγγελματίες κι αφορά όλες τις παραμέτρους της πολιτικής βιβλίου του ΕΚΕΒΙ αλλά και τις δικές τους προτάσεις προς υλοποίηση, αποτέλεσε τη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που κατατέθηκε τον Ιούλιο. Μέσα στον Οκτώβριο το ΥΠΠΟΤ θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

«Ποιο θα είναι το ψηφιακό μέλλον του βιβλίου;» 
Στις 10 Νοεμβρίου θα δοθούν μερικές απαντήσεις σ’ αυτό το ερώτημα, που απασχολεί όλο και περισσότερο τον εκδοτικό κόσμο: η ημερίδα που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ με το βιβλιοπωλείο «Public» στο Σύνταγμα απευθύνεται σ’ όλους όσοι σχετίζονται με το βιβλίο. Αναγνώστες, συγγραφείς, εκδότες και άλλοι επαγγελματίες πρόκειται να ενημερωθούν γύρω από θέματα όπως τι είναι το ψηφιακό βιβλίο, πώς διαβάζεται, πώς παράγεται και διατίθεται στην αγορά, οι νέοι ρόλοι και ειδικότητες του εκδοτικού χώρου. Παράλληλα, στους χώρους του βιβλιοπωλείου θα εκτίθενται ψηφιακές συσκευές ανάγνωσης βιβλίων.

Συνεργασία του ΕΚΕΒΙ στο αφιέρωμα «Από το βιβλίο στην οθόνη»
Συζήτηση για τη μεταφορά της ελληνικής λογοτεχνίας στην οθόνη οργανώθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», με την ευκαιρία του αφιερώματος «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» που διοργάνωσε η εταιρεία feelgood στον κινηματογράφο Αττικόν (9-15 Σεπτεμβρίου).

Το ΕΚΕΒΙ ανέλαβε τη διοργάνωση της συζήτησης, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με θέμα "Η ελληνική λογοτεχνία στον κινηματογράφο". Συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ Σωκράτης Καμπουρόπουλος και συμμετείχαν οι συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου και Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Παύλος Κάγιος και ο σκηνοθέτης Ευθύμης Χατζής.

Δυναμικη παρουσία από τη Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας στο νησί των Φαιάκων
Με συνεχή παρουσία και δραστηριότητες στο ενεργητικό της η κερκυραϊκή λέσχη έχει κερδίσει το στοίχημα της διάδοσης της φιλαναγνωσίας στην τοπική κοινωνία. Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου οργάνωσε διημερίδα με τίτλο «Στηρίζουμε το βιβλίο», την οποία υποστήριξε το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κέρκυρας, τις εκδόσεις ΑΛΔΕ και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Κερκυραίων. Στη διημερίδα μίλησαν οι συγγραφείς Φίλιππος Φιλίππου, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και Γιώργος Βακαλόπουλος.

…αλλά και από τη Λέσχη Ανάγνωσης Ρόδου!
Εξίσου δραστήρια η ροδίτικη λέσχη, όπου καλεί στη Ρόδο στις 16 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, τον πεζογράφο Βασίλη Γκουρογιάννη για να συζητήσει με τα μέλη της, διδάσκοντες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και βιβλιόφιλους του νησιού. Την αφορμή δίνει το πρόσφατο, πολυσυζητημένο βιβλί του «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που αναφέρεται στους βετεράνους της κυπριακής τραγωδίας το 1974. Η λέσχη, μάλιστα, διαθέτει και ένα καλαίσθητο-ενημερωτικό ιστολόγιο για όσους ενδιαφερόμενους γύρω από τις δράσεις της τα τελευταία τρία χρόνια (http://lesxirodou.pblogs.gr).

 

Φθινοπωρινά σεμινάρια από το «Εργαστήρι Βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ… Οι νέες εγγραφές ξεπερνούν τις 290!
Το «Εργαστήρι του Βιβλίου» αποτελεί μεν φυτώριο για νέους συγγραφείς κι επαγγελματίες στον εκδοτικό χώρο, παραμένει δε μια «πυξίδα» για τους τρόπους γραφής όσο κι ανάγνωσης των λογοτεχνικών κειμένων. Στον φετινό, έκτο κύκλο των σεμιναρίων διδάσκουν συγγραφείς, κριτικοί, έγκριτες προσωπικότητες του βιβλίου, που προσφέρουν την εμπειρία τους στα εργαστήρια: μυθιστορήματος και μικρής φόρμας, διηγήματος και νουβέλας, ποίησης, παιδικού βιβλίου, δημοσιογραφίας-κριτικής-λογοτεχνίας, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, φιλαναγνωσίας και εξοικείωσης με την ποίηση. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 11 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 17 Δεκεμβρίου 2010 με επικεφαλής τον Στρατή Χαβιαρά, συγγραφέα και διευθυντή του εργαστηρίου «Writing the novel» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

…και διακρίσεις από 19 αποφοίτους του Εργαστηρίου
Αυξάνονται οι μαθητές που έχουν αποκτήσει συγγραφική και επαγγελματική εμπειρία, που διακρίνονται αλλά και καταξιώνονται στον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, στον πρόσφατο πανελλήνιο διαγωνισμό του περιοδικού «Πλανόδιον» με θέμα το ελληνικό «μπονζάι» (ιστορίες flash fiction) συμμετείχαν με κείμενα 169 διαγωνιζόμενοι. Από τους 37 διακριθέντες οι 14 υπήρξαν μαθητές στα εργαστήρια του ΕΚΕΒΙ διηγήματος-νουβέλας-μικρής φόρμας. Πρόκειται για τους: Κατερίνα Ζούπα, Κατερίνα Κοντοπούλου, Μαρία Κώτσια, Μάρτυ Λάμπρου, Ιωάννα Ντούμπρου, Παναγιώτα Παπαθανασίου, ʼκη Παπαντώνη, Κατερίνα Παπαντωνίου, Χριστίνα Συμβουλίδου, Σοφία Τέρνερ, Θοδωρή Τσάκωνα, Ελένη Φακάλου και Δήμητρα Χριστοδούλου. Κι εκτός αυτών, άλλοι 5 απόφοιτοι εξέδωσαν βιβλίο (μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, διήγημα) – Βασίλειος Ι. Μέγας, Αννα Ρούσσου, Αννα Αφεντουλίδου, Ανέστης Μελιδώνης και Κωνσταντίνος Μπούρας.

Διεθνής συνάντηση στο Ναύπλιο για το βιβλίο και την εικόνα
Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει τη συνάντηση 13 συγγραφέων από έξι χώρες με θέμα «Υπάρχει κάποιος κόσμος έξω από την εικόνα; ή Το μυθιστόρημα μπροστά στην πανταχού παρούσα εικόνα», στις 2 και 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Τριανόν», στη πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου. Η διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε για δωδέκατη φορά με οργανωτική επιμέλεια της Εταιρείας Φίλων του Atelier du Roman και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ναυπλίου. Οι συμμετοχές προέρχονταν από Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Δανία, Βραζιλία, ενώ από ελληνικής πλευράς μίλησαν οι Σπύρος Γιανναράς, Δημήτρης Δημητριάδης και Βασίλης Παπαβασιλείου.

«Πόλεις και λογοτεχνία» προτείνουν 3 Λέσχες Ανάγνωσης από τη Λεμεσό
Τρεις από τις 5 λέσχες της Λεμεσού -ενταγμένες στο Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ- συνδιοργάνωσαν τη λογοτεχνική εκδήλωση στις 24 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Πόλεις και λογοτεχνία». Με προσκαλεσμένους ομιλητές-συγγραφείς (Σοφία Νικολαΐδου, Νίκη Τρουλλινού, Κώστας Λογαράς, Σάκης Σερέφας) και συντονιστή τον Λεμεσιανό ιστορικό Τίτο Κολώτα, το κοινό συμμετείχε σε μια ξεχωριστή βραδιά που εστίασε στη δημιουργική σχέση του πεζογράφου με τον τόπο διαμονής του, τις προσλήψεις του χωροχρόνου, τις άμεσες κι έμμεσες επιρροές που του ασκεί το αστικό τοπίο.

 

«Σκυτάλη» για νέους συγγραφείς το ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ
Οι ηλεκτρονικές σελίδες του ιστολογίου του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.wordpress.com) αποκτούν τη δική τους δυναμική χάρη στη συμμετοχή νεότερων συγγραφέων, πεζογράφων και ποιητών ανά δεκαπενθήμερο. Η αυξανόμενη αναγνωσιμότητα του ιστολογίου αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον για τις «νέες δυνάμεις» της ελληνικής λογοτεχνίας. Και αποτελεί καινοτομία το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες γράφουν καταθέτωντας προσωπικές σκέψεις γύρω από τη συγγραφή, σημειωματάρια ιδεών, προτάσεις προς το αναγνωστικό κοινό, δείγμα από εν εξελίξει έργα τους. Οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν και να ανοίγουν διάλογο με τους συγγραφείς παραθέτοντας τις δικές τους απόψεις.

«Παρών» το ΕΚΕΒΙ στη «2η Εκθεση για το e-learning στην Ελλάδα»
Η ηλεκτρονική μάθηση είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον χώρο της εκπαίδευσης που αποσκοπεί σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το ΕΚΕΒΙ, ανταποκρινόμενο στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής, επιδιώκει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω των κόμβων του (EKEBI: www.ekebi.gr και «Μικρός Αναγνώστης»: www.mikrosanagnostis.gr). Στη διάρκεια της διήμερης έκθεσης (2-3 Οκτωβρίου) έγινε παρουσίαση των ηλεκτρονικών δράσεων του ΕΚΕΒΙ: τα ψηφιακά αρχεία (συγγραφέων, λογοτεχνικών περιοδικών, μεταφρασμένων ελληνικών τίτλων κ.ά.), η ημερήσια πολιτιστική ατζέντα, η Βιβλιονέτ, το μηνιαίο Newsletter, τα παιχνίδια και οι διαγωνισμοί για παιδιά στον «Μικρό Αναγνώστη».

Ημερίδα για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην Αταλάντη
Ημερίδα για τις καινοτόμες υπηρεσίες στις δημόσιες βιβλιοθήκες και για το κοινωνικό Διαδίκτυο οργανώθηκε στην Αταλάντη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ), όπου συμμετέχει και το ΕΚΕΒΙ. Πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου με τη συνδρομή της Αιάντειου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Οι συμμετέχοντες βιβλιοθηκονόμοι αποφάνθηκαν τη σημασία των νέων τεχνολογιών αλλά και του νέου προσανατολισμού που απαιτείται για τις δημόσιες βιβλιοθήκες σήμερα. Στο τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε βιωματικό εργαστήρι το εκπαιδευτικό πακέτο «Αναζητώ-Πληροφορούμαι-Μαθαίνω, η ταξινόμηση DEWEY εργαλείο γνώσης». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΟΕΕΒ www.goethe.de/synergasia

Σε 6 πόλεις οι επιχορηγούμενες εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία με 8 συγγραφείς
Το πρόγραμμα «Συγγραφείς σε βιβλιοπωλεία» του ΕΚΕΒΙ συνεχίζεται με εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε βιβλιοπωλεία 6 ελληνικών πόλεων. Στο «Πολύεδρο» της Πάτρας, οι Δ. Δασκαλόπουλος και Χ. Μηλιώνης μιλούν για τον Σπύρο Τσακνιά (2/10). Στα βιβλιοπωλεία «Πελεκανάκη» στα Χανιά και «Ελευθερουδάκης» στο Ηράκλειο η Λένα Διβάνη (4-5/10). Στον «Ιανό» της Θεσσαλονίκης ο εικονογράφος Σβετλίν Βασίλεφ με αφορμή την έκθεση «Πίτερ Παν» (4-5/10). Στο βιβλιοπωλείο «Σωτηρία Πυργέλη» της Ξάνθης η Ελένη Συράκη (13/10). Στο ίδιο βιβλιοπωλείο ο Στέλιος Κανάκης για το βιβλίο του «Ιερές βλακείες» (8/10). Στο «Αλφαβητάρι» των Τρικάλων η Φιλομήλα Λαπατά με το νέο της βιβλίο «Η ξυπόλητη των Αθηνών» (19/10). Στο βιβλιοπωλείο «Μιχάλης Σπανίδης» στην Ξάνθη θα μιλήσει ο Μάνος Κοντολέων (22/10).