Άγγελος Καλογερόπουλος


Γεννήθηκε το 1959 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι διδάκτορας Μουσικολογίας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ερωδία (1986), Λύσις της συνεχείας του δέρματος (1990), Σύρραμμα (1997), Αργά Μαθήματα (2002), Το Φωτεινό Παράθυρο (2004).
Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί στις ανθολογίες:Τάσου Κόρφη Φωνές (1990),
Γ. Σφακιανάκη- Ν. Χουρδάκη, 43 ποιητές και 23 χαράκτες της γενιάς του 80 (1997), Η πολλαπλή σκιά του Ομήρου. Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές αντίκρυ στον κόσμο (1945- 2000)», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (CD-ROM).
Επίσης έχει εκδώσει τη μελέτη Ο Θρούς του Δέρατος. Η μουσική στον Παπαδιαμάντη (1994).
 Συνεργάζεται με τα περιοδικά Νέα Εστία, Ίνδικτος, Πλανόδιον κ.ά. Ασχολείται παράλληλα με τη μουσική και έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τον Χρίστο Τσιαμούλη, την Καίτη Κουλιά και τον Ορφέα Περίδη.
«[…] Η ποίηση του Άγγελου Καλογερόπουλου, όπως καταγράφεται στην ποιητική συλλογή Ερωδία, είναι πέρα για πέρα συναρπαστική. […] Τα ποιήματά του είναι στέρεα και μέσα απ’ αυτή τη στερεότητα υπάρχει σχεδόν πάντα, μια ποιητική έκπληξη που χαρίζει μια μοναδικότητα. […] Ανήκει στη χορεία των ποιητών της μοντέρνας ποίησης αλλά το δικό του προσωπικό στοιχείο –συχνά γεμάτο ελληνικότητα– ξεχωρίζει. […]»
 
Νίκος Σπάνιας, εφημ. Εθνικός Κήρυξ, Νέα Υόρκη
 
 
«[…] Το στέρεο χάρισμα που διαθέτει ο λαμπρός ποιητής Άγγελος Καλογερόπουλος βρίσκει την πυκνή, ευτυχισμένη του έκφραση στο νέο του βιβλίο Αργά Μαθήματα. Με στίχο πυκνό και μια συνειδητή γραφή που πηγαίνει σε βάθος μας χάρισε τρεις δέσμες ποιημάτων που αποφεύγουν τις φιλολογικές περιφράσεις και καθορίζουν την ύπαρξή του μέσα σε χρόνο πυκνό και μ’ ελαφρά βυζαντινίζουσα γλώσσα. […]» 
 
Περιοδικό «Ευθύνη»
 
 
 
«[…] Πυκνή έκφραση, εγκράτεια λόγου και ρηξικέλευθη διάθεση για περαιτέρω αφαιρετισμό, γλώσσα ευγενής με απόηχους από την εκκλησιαστική υμνογραφική παράδοση, εικονοποιΐα που εκβάλλει σ’ έναν εύστοχο σχολιασμό της βίαιης επικαιρότητας, από έναν ποιητή με συνέπεια πνευματική τους υψηλούς ποιητικούς του στόχους.[…]»
 
Δημήτρης Αγγελής, περ. «Σύναξη»

Επιστροφή