Διεθνής Έκθεση, Παρίσι 1937

Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε το 1937 η Διεθνής Εκθεση με τη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση να κάνουν επίδειξη δύναμης και να προβάλλουν την ιδεολογία τους μέσω της τέχνης, ενώ το ισπανικό περίπτερο, οργανωμένο από τη δημοκρατική κυβέρνηση, να δηλώνει τη φρίκη του πολέμου με τη Γκουέρνικα του Πικάσο.
Αποψη από τη διεθνή έκθεση του Παρισιού
Αποψη από τη διεθνή έκθεση του Παρισιού
με το γερμανικό περίπτερο δεξιά και το σοβιετικό αριστερά.


Γκουέρνικα
Μετά το βομβαρδισμό, της βασκικής πόλης Γκουέρνικα, από τις ναζιστικές δυνάμεις, που έγινε σε συνεννόηση με το στρατηγό Φράνκο στις 27 Απριλίου 1937, ο ισπανός καλλιτέχνης Pablo Picasso, βαθύτατα συγκλονισμένος, αρχίζει να ζωγραφίζει έναν πίνακα με αυτό το θέμα. Τα νέα για τους βομβαρδισμούς, που σκόρπισαν το θάνατο σε αθώους πολίτες, γυναίκες και παιδιά, έφθασαν γρήγορα στο Παρίσι, όπου την εποχή εκείνη ζούσε ο Picasso και είχε αναλάβει τη δημιουργία ενός έργου για το ισπανικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση. Την 1η Μαΐου ο ζωγράφος, χωρίς άλλη αμφιβολία για το θέμα του πίνακα, αρχίζει να ζωγραφίζει την Γκουέρνικα, την οποία ολοκληρώνει στις 4 Ιουνίου. Πρόκειται για την απάντηση του Πικάσο στις φασιστικές δυνάμεις. Η Γκουέρνικα γίνεται το σύμβολο ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου.
Ο τεράστιος, σε διαστάσεις, πίνακας συνδυάζει εικόνες ανθρώπων και ζώων που πονούν και υποφέρουν σε μια μνημειακή απεικόνιση του θανάτου και του πολέμου.
Γκουέρνικα
Pablo Picasso, Guernica 1937, Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη


Κορυφή σελίδας