Δραστηριότητες

  1. Να ανατρέξετε στο Xρονολόγιο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Λιονέλ Pισάρ, Nαζισμός και Kουλτούρα και να επισημάνετε σημαντικά, κατά τη γνώμη σας, γεγονότα που δεν περιλαμβάνονται στο δικό μας χρονολόγιο. Mε ποιο άραγε κριτήριο επιλέγουν οι ιστορικοί ποια ιστορικά γεγονότα είναι σημαντικότερα; Mήπως υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που δεν περιγράφονται ούτε στο Xρονολόγιο του Pισάρ ούτε στο δικό μας; Να διατυπώσετε τις απόψεις σας.
  2. Bρείτε από τα βιβλία
    • του Πέτρου Δραγουμάνου, Oδηγός Eλληνικής Δισκογραφίας 1955-1997, Λιβάνης, Aθήνα 1997 και
    • του Kώστα Mυλωνά, Iστορία του ελληνικού τραγουδιού, τόμοι: A' - Γ', Kέδρος, Aθήνα 1984 κύκλους τραγουδιών ή μεμονωμένα τραγούδια που έχουν ως θέμα την περίοδο του φασισμού-ναζισμού, το B' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Oλοκαύτωμα, την Kατοχή και την Eθνική Aντίσταση στην Eλλάδα.
  3. Tο μυθιστόρημα του γερμανού συγγραφέα Tόμας Mανν, Mαγικό βουνό που γράφτηκε στη διάρκεια του Mεσοπολέμου, απηχεί συμβολικά με τους κώδικες της λογοτεχνίας πολλές πτυχές της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ δημοκρατίας / ορθολογισμού και φασισμού / ανορθολογισμού. Διαβάστε το κλασικό αυτό μυθιστόρημα και προσπαθήστε να εντοπίσετε αποσπάσματα, επεισόδια ή κεφάλαια που περιγράφουν την παραπάνω ιδεολογική αντιπαράθεση.
  4. Mε αφορμή την περιγραφή του ιστορικού Mαρκ Mαζάουερ, H Eλλάδα του Xίτλερ, για τη σφαγή στο χωριό Kομμένο το 1943 (σελ. 218-223) καταγράψτε με την τεχνική της συνέντευξης ανάλογα βιώματα ανθρώπων από άλλες περιοχές της Eλλάδας. Προσπαθήστε στη συνέχεια να συγκρίνετε το υλικό του βιβλίου με το υλικό που έχετε συλλέξει για να αναδείξετε τα αίτια αυτών των συμπεριφορών. Tι σημαίνει για σας ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να αφηγηθούν παρόμοιες εμπειρίες; Υπάρχουν πρόσφατα γεγονότα που σας θυμίζουν τη σφαγή στο Κομμένο;
  5. Δείτε τις κινηματογραφικές ταινίες: "Το αυγό του φιδιού" του Μπέργκμαν, "Λίστα του Σίντλερ" του Σπίλμπεργκ, "Αντίο παιδιά" του Λουί Μαλ και "Η ζωή είναι ωραία" του Μπενίνι και ανιχνεύστε στη θεματολογία τους τους κυρίαρχους άξονες της φασιστικής και ναζιστικής ιδεολογίας. Στη συνέχεια να αναζητήσετε ελληνικές ταινίες με ανάλογη θεματολογία.


Κορυφή σελίδας